Premieră mondială: „DRACULINARIA. Reţete culinare din timpul lui Dracula” de Gabriela Socaciu, o culegere de reţete culinare care reface viaţa gastronomică a secolului XV

dec. 25th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Tracus Arte a apărut volumul “DRACULINARIA. Reţete culinare din timpul lui Dracula” de Gabriela Socaciu, o culegere de reţete culinare care reface viaţa gastronomică a secolului XV, secol ştiut în Ţara Bârsei şi Valahia ca fiind perioada în care a trăit cel care avea să fie cunoscut sub numele de DRACULA.

“Fără să fie un roman istoric, DRACULINARIA are pretenţia de a vă oferi în premieră mondială o culegere de reţete culinare care reface pentru dumneavoastră viaţa gastronomică a secolului XV, secol ştiut în Ţara Bârsei şi Valahia ca fiind perioada în care a trăit cel care avea să fie cunoscut sub numele de DRACULA.

Trebuie înţeles, în primul rând, contextul general al epocii din perspectiva legumelor Şi cărnurilor folosite în gastronomia secolului XV. Ne referim în special la legumele care nu fuseseră aduse încă de peste Atlantic în Europa: cartofi, porumb, ardei, floarea soarelui Şi care nu vor exista în cartea noastră.

Trebuie ştiut, însă, că pe plaiurile noastre se cultivau destule legume şi fructe pentru a mulţumi orice bucătar: varză, mazăre, linte, bob, napi, ceapă, usturoi, morcovi, bame, salată verde, ciuperci. Existau suficiente ierburi pentru a da gust mâncărurilor: pătrunjel, cimbru, tarhon, leuştean, roiniță, rozmarin, șovârv, ienupăr, coriandru, pelin, hasmaţuchi. Nu mai spunem de livezile de meri, peri, gutui, pruni, vişini, vişa de vie şi culturile de hamei pentru bere.

Branul, după cum ştiţi, păzeşte trecătoarea de pe cel mai important drum comercial al timpului. Aşa că ce nu se găsea în ţările de la Dunăre se aducea pe aici. O altă poartă de intrare a mărfurilor europene sau asiatice pe teritoriul actual al ţării noastre erau gurile Dunării. Caravane lungi se deplasau încet din China şi Mongolia spre Samarkand sau Marea Mediterană, spre Constantinopol şi Marea Neagră, care era „ genoveză” şi „veneţiană”, pe braţele Dunării spre Sfântul Gheorghe, Chilia şi Brăila, spre Târgovişte şi Câmpulung, apoi spre Râşnov şi Bran.”, a comentat „Draculinaria”, special pentru AgenţiadeCarte, scriitorul Denis Dinulescu.

Număr de vizualizări :1862


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro