Premieră editorială: “Jurnalul celebrei Smaranda Brăescu” de Ana-Maria Sireteanu şi Tudor Sireteanu

dec. 21st, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Miercuri, 22 decembrie 2010, ora 13:00, în sala-expoziţie a Librăriei Mihail Sadoveanu din Bucureşti (B-dul Magheru nr. 6-8) are loc lansarea cărţii “Jurnalul celebrei Smaranda Brăescu” de Ana-Maria Sireteanu şi Tudor Sireteanu, Editura Vremea. Smaranda Brăescu a fost supranumită în epoca interbelică “Regina Înălţimilor”. Evenimentul va fi prezentat de: Silvia Colfescu – director Editura Vremea; Ana-Maria Sireteanu – Preşedinte A.R.C.V.I.P.P; G-ral ® Iosif Rus – Asociaţia  Română  pentru Propaganda şi Istoria Aeronauticii ARPIA; Col. ® Gheorghe Iancu – Preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Paraşutiştilor Români; Col. dr. Mircea Tănase; Un reprezentant de la Batalionul 498 Paraşutişti Bacău ”Smaranda Brăescu”; Petru Herescu – student,  fost elev al Şcolii Gimnaziale ”Smaranda Brăescu” din Hănţăşti, comuna  Buciumeni. Fragmente din jurnalul Smarandei Brăescu vor fi citite de actriţa Anda Caropol. De asemenea, sunt invitaţi reprezentanţi ai ambasadelor SUA, Finlanda şi de la Institutul Cultural Italian.

Ana Maria Sireteanu şi Tudor Sireteanu, strănepoţi ai Smarandei Braescu, publică la editura Vremea jurnalele acesteia din 1935 şi 1939-1940, alături de nenumărate fotografii şi documente din arhiva familiei.

Publicarea acestei cărţi este inclusă în proiectul ARCVIPP intitulat “Omagial Smaranda Brăescu”, început în 2007 cu simpozionul şi expoziţia realizate în colaborare cu Muzeul Militar Naţional Regele Ferdinand I, şi cu alte instituţii, cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea legendarei performere, şi a 75 de ani de la recordul mondial absolut de salt cu paraşuta realizat în SUA, la Sacamento-California, pe 19 mai 1932.

Evenimentul este organizat de Asociatia Româna pentru Promovarea Imaginii Valorilor Culturale prin Proiecte şi Programe- A.R.C.V.I.P.P. şi Editura Vremea.

Smaranda Brăescu a fost prima paraşutistă româncă cu brevet internaţional, obţinut în iulie 1928 în Germania. În 1931 obţine recordul mondial feminin la salt cu paraşuta, iar în 1932, recordul mondial absolut, la Sacramento, în SUA. Este prima aviatoare străina brevetată ca pilot pe celebrul aeroport Roosevelt Field, după absolvirea cursurilor unor faimoase şcoli de pilotaj americane.

Număr de vizualizări :1535


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro