„Marea Pipeadă” de Iulia Militaru, la “atelierelaţionale”

dec. 10th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 11 decembrie 2010, ora 17:00, la Librăria Diverta (Plaza România, Bd. Timişoara nr. 26 Z, Bucureşti) are loc o nouă ediţie a “atelierelor relaţionale”, cu tema “Instrumente de poezie”. Invitata ediţiei este Iulia Militaru, cu volumul „Marea pipeadă”, Editura Brumar, 2010. Moderator: Răzvan Ţupa.

„Marea Pipeadă” a avut parte de atenţia criticilor de întâmpinare fiind unul dintre cele mai serioase debuturi în poezie din anul care se încheie: „Iulia Militaru are ambiţii mari, în orice caz mai mari de atât; prin urmare, chiar atunci când pare că vorbeşte despre Oraşul Pipelor, altele are ea de fapt în suflet. Se preface, pe de o parte, că ne spune o poveste simpluţă în care alter-ego-ul Clovny caută să ajungă în amintitul Oraş al Pipelor pentru a-i găsi unei copile blonde înlocuitor pentru pipa spartă din neglijenţa lui (echivocul sexual nu e de neglijat – e vorba în această istorie copilăroasă, cum se spune încă din subtitlul primului text, despre un „discurs împotriva copilăriei” -, însă nu trebuie nici supralicitat, întrucât nu devine niciodată explicit); pe de alta, n-o lasă inima să nu complice povestea simpluţă cu rapeluri intertextuale dintre cele mai eterogene: pe lângă moto-urile din Edgar Allan Poe şi Sylvia Plath, se adaugă citate acoperite, trimiteri şi aluzii la, de pildă, Nabokov (Lolita, desigur) şi Artaud, sunt cultivate pastişe după maeştri uşor recognoscibili”, a scris Radu Vancu în România Literară.

„Marea Pipeadă” “marchează naşterea unui nou limbaj în poezia recentă, jurnalul unei teribile deveniri a copilului, o transfuzie de sânge în poezia tânără tocmai pentru că nu apelează la nici una dintre formulele la modă în rândul poeţilor din ultimul val.”, Cezar Gheorghe, Observator Cultural.

Număr de vizualizări :1584


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro