În perioada 23 decembrie 2010 – 9 ianuarie 2011, la Veneţia, în spaţiile expoziţionale ale Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă are loc proiectul multicultural „Nella natura e nel segno ricordando Marcel Chirnoagă” („În natură şi în semn. În amintirea lui Marcel Chirnoagă”) al artistei vizuale Marilena Berti. Proiectul Marilenei Berti cuprinde o expoziţie fotografică documentară cu imagini şi documente inedite ale artistului omagiat şi o expoziţie personală a autoarei, inspirată de afinităţile creative comune. Vernisajul va avea loc joi, 23 decembrie 2010, ora 18.00, în sala de conferinţe „Marian Papahagi” a IRCCU Veneţia. Va lua cuvântul curatorul şi criticul de artă Lucia Majer. Proiectul va cuprinde şi un moment poetic ideat de actorul Alberto Barina, cu lecturi din traducerile în limba italiană ale poeziei lui Mihai Eminescu, Grigore Vieru şi Mircea Dinescu.
Cu ocazia vernisajului, Poşta Italiană va realiza un timbru filatelic special, al cărui design a fost realizat de Marilena Berti în spiritul caracterului multicultural al proiectului. Timbrul va fi utilizat exclusiv în ziua vernisajului evenimentului, urmând să fie pus în circulaţie timp de trei luni la sediul din Veneţia al Spaţiului Filatelic (Dorsoduro, 3510 – Fondamenta Gaffaro).
Evenimentul este realizat cu sprijinul Institutului Cultural Român şi beneficiază de patronajul Primăriei din Veneţia, Direcţia pentru Activităţi Culturale.
Marcel Chirnoagă (1930-2008) a fost unul din cei mai apreciaţi şi îndrăgiţi artişti plastici români în Italia şi în special în regiunea Veneto.
În primăvara anului 2005, Primăria oraşului Padova şi Asociaţia “Prietenii României”, condusă de Rosy şi Liviu Zanolini, au organizat la Galeria “La Rinascente” din oraşul italian, o retrospectivă Marcel Chirnoagă, considerat cu acel prilej de criticii de artă drept cel mai mare grafician al ultimelor decenii. Tot atunci a fost expusă ultima sa capodoperă, „Apocalipsa Sfântului Ioan”.
Multe oraşe din Italia găzduiesc astăzi un număr important de opere din creaţia regretatului maestru. În 1999, cu ocazia manifestării intitulate „Dante în România”, lui Marcel Chirnoagă i s-a decernat la Ravenna „Medalia de aur” pentru cele 21 gravuri ilustrând „Infernul” din capodopera „Divina Comedie”.
Dragostea şi preţuirea lui Marcel Chirnoagă pentru Italia s-a concretizat şi în preţioasa donaţie pe care a făcut-o Muzeului de Artă Medievală şi Modernă de la Padova. De altfel, relaţia sa specială cu acest oraş a fost răsplătită prin conferirea, în cadrul unei emoţionante ceremonii găzduite de Palazzo Moroni, a Medaliei de Aur a Primăriei din Padova.
La rândul său, Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistă din Veneţia a organizat mai multe personale ale regretatului maestru, având onoarea să îl numere printre colaboratorii săi de prestigiu.
Marilena Berti (n. 1958) este absolventă a prestigiosei Universităţi IUAV din Veneţia, debutând ca artist vizual în anii ’90. A participat la numeroase expoziţii colective şi a avut numeroase expoziţii personale în Italia şi străinătate. A colaborat cu Asociaţia “Prietenii României” pentru organizarea în Italia a unor expoziţii ale lui Marcel Chirnoagă. Recent a participat la restaurarea bazilicii San Marco şi a Palatului Patriarhiei din Veneţia. Marilena Berti a colaborat cu maestrul Chirnoagă, care a apreciat-o şi a încurajat-o în activitatea sa profesională.