Deputatul Cornel Itu le-a cerut Preşedintelui Băsescu şi Premierului Boc să găsească o soluţie pentru un sediu al Uniunii Scriitorilor din România

dec. 7th, 2010 | By | Category: Eveniment

Situaţia disperată în care se află Uniunea Scriitorilor din România care mai poate sta în sediul ei de pe Calea Victoriei până în martie 2011 a fost tema unei declaraţii politice în Camera Deputaţilor. Deputatul Cornel Itu, vice-liderul grupului PSD şi PC pe Ardeal din Camera Deputaţilor, a susţinut marţi, 7 decembrie 2010, o declaraţie politică intitulată  “Uniunea Scriitorilor este în pericol!”. Itu a fost unul dintre politicienii care au sprijinit politic greva fiscală a creatorilor, printr-o intervenţie publică pe care am consemnat-o la vremea respectivă pe Agenţia de Carte. Marţi, 14 decembrie 2010, situaţia sediului Uniunii Scriitorilor va fi una din temele Consiliului USR. Prezentăm în rândurile următoare declaraţia politică a deputatului Cornel Itu.

Declaraţie politică

Uniunea Scriitorilor este în pericol!

Uniunea Scriitorilor este pe cale să-şi piardă sediul, Casa Monteroru de pe Calea Victoriei, proprietate a Primăriei Municipiului Bucureşti şi dată în folosinţă scriitorilor, care este revendicată de  Ioana Angelescu şi Nora-Geta Angelescu Monteoru.

După informaţiile pe care le-am primit, Uniunea Scriitorilor mai poate să rămână în Clădirea Monteoru până în martie 2011, şi asta doar fiindcă este interzisă prin lege evacuarea chiriaşilor pe timp de iarnă.

Conform prezentării organizaţiei, „Uniunea Scriitorilor din România (U.S.R.) este succesoarea Societăţii Scriitorilor Români (S.S.R.). S.S.R. a fost creată în anul 1909 şi a funcţionat sub această denumire pînă în martie 1949. Ultimul preşedinte al S.S.R. a fost Victor Eftimiu. U.S.R. a apărut în 1949 prin fuziunea între S.S.R. şi Societatea Autorilor Dramatici. Primele încercări de a crea organizaţii de scriitori în România datează după unele surse din 1821, 1827, 1831.  Începutul propriu-zis se face cu Asociaţia literară Română din 1848 dar aceasta nu funcţionează. O Societate Literară Română a fost fondată în 1866, inaugurată în 1867, transformată în Societatea Academică Română şi ulterior, din 1879, în Academia Română. Preocupările de început ale Academiei au fost filologice, extinse apoi la domeniile ştiinţei, culturii şi artei. Dar prima Societate a Scriitorilor Români s-a ivit ca proiect în 1908 şi a fost pusă în funcţiune de o adunare generală de 47 de scriitori la 2 septembrie 1909. Comitetul de conducere al noii societăţi i-a avut ca preşedinte pe Mihail Sadoveanu şi ca vicepreşedinte pe Dimitrie Anghel. În 1911, noul preşedinte, Emil Gârleanu a obţinut recunoaşterea SSR ca „Persoană morală”. A urmat la conducere criticul Mihail Dragomirescu. În timpul primului război mondial SSR a funcţionat în refugiu la Iaşi. În perioada 1926-1932, Societatea Scriitorilor Români a fost condusă de Liviu Rebreanu ales an de an timp de şapte ani consecutiv. A fost în opinia istoricilor literari cea mai fastă perioadă a SSR. După 1944 s-au exercitat asupra S.S.R. presiuni politice din partea noii puteri, epurări etc. Conferinţa de fuziune între S.S.R. şi societatea Autorilor dramatici din martie 1949 marchează înfiinţarea Uniunii Scriitorilor din R.P.R., ulterior „din R.S.R.”, devenită U.S.R. în 1990.”

Situaţia este intolerabilă pentru orice om responsabil, care se gândeşte nu numai la prezent, ci are în vedere perspectivele viitorului. Uniunea Scriitorilor merită un sediu deosebit, care să cinstească contribuţia ei la dezvoltarea spiritualităţii României.

După opinia mea, chestiunea fiind, fără nici o exagerare, de importanţă naţională, se impune implicarea preşedintelui României, Traian Băsescu, şi a premierului Emil Boc în găsirea cât mai grabnică a unei soluţii mulţumitoare.

Ar fi pervers să ne amintim de cultură doar în campania electorală sau când moare câte un scriitor cunoscut. Fără un sediu adecvat, Uniunea Scriitorilor este într-un pericol mortal.

Cornel Itu, deputat PSD

Număr de vizualizări :2273


3 Comments to “Deputatul Cornel Itu le-a cerut Preşedintelui Băsescu şi Premierului Boc să găsească o soluţie pentru un sediu al Uniunii Scriitorilor din România”

 1. Andrei spune:

  Sunt curios cum vor raspunde Basescu si Boc. Uniunea Scriitorilor merita un sediu proportional cu aportul ei la cultura romaneasca, Asta daca nu se apreciaza doar scriitorii morti.

 2. i.r spune:

  Doar nu credeti ca lor le arde de cultura.Nu ,nici prin gand sa nu va treaca asa ceva.
  Lor ,le este gandul la cum sa mai jefuiasca aceasta tara,la ce sa mai privatizeze casa-si mai traga
  niste „material” pentru odrazlele,pline de …sucesuri.
  Cear mai fi de spus?…..multa scarba….

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro