spot_img

BALKANIC ZEPPELIN, un regal muzical ce va avea loc cu “casa închisă”

Marţi, 14 decembrie 2010, ora 19:30, la Teatrul Nottara din Bucureşti are loc ultimul spectacol al proiectului BALKANIC ZEPPELIN- Mike Godoroja & Blue Spirit şi Marius Mihalache. Biletele pentru spectacol sunt deja epuizate, şi acesta va avea loc cu “casa închisă”. BALKANIC ZEPPELIN aduce laolaltă personalităţi ale culturii, precum Grigore Leşe, Ovidiu Lipan Ţăndărică, AG Weinberger,  iar alături de aceşti mari artişti vor evolua două grupuri de muzică veche : ANSAMBLUL TREI PARALE de muzică tradiţională românească şi GRUPUL TRUVERII de muzică medievală. În show va evolua într-un art performance Codrin Cardu,  ca urmare a colaborării cu Mike, devenită deja tradiţie.

Acest „NOU ZEPPELIN” este un teritoriu vast de expresie, deschis multor drumuri noi şi, mai ales, foarte actual. Geniul muzical al celor patru zeppelini a lăsat liberă creaţia lor de orice constrângere, iar Mike Godoroja & Blue Spirit (Ian Chepa, Marian Mac Aciobăniţei, Marius Vintilă) alături de un adevărat vrăjitor al ţambalului, Marius Mihalache şi formaţia de muzică veche românească Trei Parale, dăruiesc publicului experienţe noi, nemaiîntâlnite.

Spectacolele din proiectul BALKANIC ZEPPELIN au avut loc în mai multe oraşe din România: în Craiova, Târgu Jiu, Râmnicu Vâlcea, Piteşti, Sibiu, Iaşi, Botoşani, Timişoara, Suceava, Dej, Bistriţa ş.a.

“Teatrul Mihai Eminescu a fost o gazdă plină de emoţie aducându-mi aminte de primul concert din 1997 în afara Bucureştiului al proiectului Mike & Thee Blue Spirits. Am fost la Ipoteşti şi am vizitat Muzeul Mihai Eminescu şi Veronica Micle şi ne-am uimit de frumuseţile locului alături de inimosul organizator Relu Oneaga, unul dintre cei mai mari colecţionari de jazz şi rock din România.”, a spus Mike Godoroja despre experienţa itinerării proiectului.

MIKE GODOROJA – Formaţia sa este rodul unei munci de echipă extrem de serioase, îmbinată cu o mare pasiune şi dragoste pentru blues. Publicul îl consideră adevăratul reprezentant al blues-ului în limba română, prin abordarea inedită a repertoriului şi prin dinamica show-urilor sale. Experienţa sa scenică de mai bine de 13 ani se completează cu întâlnirile istorice cu RAY CHARLES, CHICK COREA, JIMMY SMITH, JAMES BROWN etc.  Un foarte cunoscut producător de televiziune şi realizator de emisiuni radio, a pus bazele trupei în 1997. Este de o bună perioadă de timp producătorul muzical al grupului IRIS , FELICIA FILIP şi TIMPURI NOI.

MARIUS MIHALACHE este unul dintre cei mai mari artişti ai ţambalului din lume. A început să cânte de la vârsta de 6 ani, iar la 17 ani cânta pe scena renumitei opere SCALA din Milano, interpretând arii celebre compuse de Rahmaninov, Chopin, Schuman, Schubert sau Mozart. Cel mai important moment din cariera sa, după cum declara Marius Mihalache, a fost întâlnirea cu Chick Corea, alături de care susţine o serie de concerte. Colaborări importante înregistrează împreună de Gloria Gaynor şi Nina Simone, şi alături de o serie de alţi muzicieni, cunoscuţi pe plan mondial. Este muzicianul care a reuşit să confere unui  instrument tradiţional balcanic (ţambalul) valenţe, subtilităţi şi rezonanţe incredibile, rivalizând cu sonorităţile specifice muzicii clasice şi jazzului.

GRIGORE LEŞE (n. 20 februarie 1954, Stoiceni, Maramureş) este un rapsod al Ţării Lăpuşului şi unul dintre puţinii interpreţi care continuă să cânte muzică populară „adevărată”. Repertoriul lui este constituit din melodii vechi, provenind din folclorul autentic al zonei şi marcând evenimente importante în viaţa omului. A cules premii la diferite festivaluri judeţene şi naţionale cum ar fi „Pe deal la Teleormanel” în 1982, „Maria Tănase” în 1988, „Festivalul Doinei” în 1984.

OVIDIU LIPAN ŢĂNDĂRICĂ s-a născut la Iaşi, în ianuarie 1953. A debutat în lumea muzicii la 9 ani, împreună cu propriul său grup – Crystal. Din 1970 se stabileşte la Bucureşti, unde are ocazia să colaboreze cu nume precum Richard Oshanitski, Peter Werthaimer, Marius Ţeicu, Radu Goldish şi Orchestra Radiodifuziunii Române condusă de Sile Dinicu. În 1974 se alătură grupului Phoenix în cadrul căruia are o prestaţie remarcabilă. Opera sa este o muzică de sinteză, cu rădăcini foarte adânci în folclorul românesc, o muzică simplă, pe înţelesul tuturor, dar finisată până la cel mai mic detaliu, ca o sculptură de Brâncuşi.

AG WEINBERGER (n. 30 august 1965). În 1986 îşi începe cariera de solist blues, înfiinţând împreună cu Harry Tavitian (pian), Corneliu Stroe (baterie) şi Cătălin Rotaru (chitară bass) prima formaţie de blues din România – Transylvanian Blues Community. Orădean la origine, chitarist, vocalist, interpret la muzicuţă, producător şi realizator de emisiuni radio şi producător de albume, iniţiator al mişcării de cluburi, el este o certă autoritate în domeniu.

CORNELIU STROE (n. 22 octombrie 1949). Cunoscut percuţionist român ce a făcut parte din formaţia Creativ, alături de Harry Tavitian din 1981 până în 2002. Împreună au evoluat în numeroase concerte atât în ţară cât şi peste hotare. Muzica Creativ-ului era o avangardă în anii ’80. Actualmente, Corneliu Stroe este unul dintre promotorii jazzului de avangardă şi ai bluesului.

TREI PARALE grupează tineri orăşeni atraşi de muzicile vechi specifice spaţiului carpatic, alăturând muzicilor tradiţionale româneşti şi pe cele ale altor etnii ce trăiesc aici (evrei, maghiari, ţigani).  Principalul rol de concepţie şi direcţionarea activităţii formaţiei o are Florin Iordan (fluiere cobză), etnomuzicolog la Muzeul Ţăranului Român. Acesta a dobândit o bogată experienţă în cunoaşterea muzicilor tradiţionale româneşti prin multiple cercetări de teren pe care le-a făcut în lungul şi-n latul ţării. Îi stă alături Daniel Pop (cove, fluiere, percuţie), muzician cu o bogată experienţă în cântarea muzicilor vechi. Ceilalţi doi membri ai formaţiei sunt Beatrice Iordan (voce, cobză) şi Dinu Petrescu (percuţie).

TRUVERII este format din Mihai Serghei Todor (2002; iniţiatorul trupei, instrumente de suflat, percuţii, voce); Carmen Mărunţelu (2002,; iniţiator, voce, percuţii); Alexandra Stoenescu (2006; voce, chitara, percuţtii); Irina Macovei (2007; vioară, voce; percuţii); Gabriel Bălaşa (2009; percuţii).

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508