Arhitectul Gheorghe Leahu, oponentul lui Nicolae Ceauşescu împotriva demolărilor, la aniversarea a 50 de ani de mariaj

dec. 4th, 2010 | By | Category: Postcard

Cel mai important arhitect care s-a opus făţiş lui Nicolae Ceauşescu timp de doisprezece ani, între 1977 – 1989 şi a luat atitudini curajoase împotriva demolărilor şi pentru apărarea patrimoniului arhitectural ameninţat cu distrugerea în perioada de dictatură comunistă, arhitectul Gheorghe Leahu va fi aniversat de către primarul Neculai Onţanu, astăzi, 5 decembrie 2010, ora 11.30, la Sala Palatului din Bucureşti, alături de alte 198 perechi, care au împlinit şi chiar au depăşit 50 de ani de căsătorie.

În calitate de autor şi arhitect şef de secţie, domnul arhitect Leahu este cel care a proiectat şi coordonat, între anii 1957 – 1991, în cadrul Institutului „Proiect Bucureşti”, un impresionant număr de mari ansambluri de locuinţe, precum şi obiective istorice din zona Lipscani.

De asemenea, domnia sa este autorul unor proiecte urbanistice de mare importanţă pentru Capitală, fiind cel care a pus amprenta pe clădiri arhicunoscute din Bucureşti, cum ar fi: Magazinul Universal „Unirea”, blocuri din ansamblul Calea Dorobanţilor, Spitalul O.R.L. „Dr. Hociotă”, extinderea Spitalului „Dr. I. Cantacuzino”, Fabrica de băuturi răcoritoare Ci-Co (astăzi Coca – Cola), Spălătoria Industrială „Nufărul” Militari, vile, case particulare, sedii de instituţii etc.

Intitulat sugestiv „50 de ani de căsătorie – Reînnoirea jurămintelor în stil european”, proiectul sărbătorit cu această ocazie are drept scop promovarea familiei şi virtuţile ei şi este o sărbătoare a dragostei şi bunei înţelegeri între cuplurile care au rezistat probei timpului şi pe care Primăria Sectorului 2 le  apreciază în mod deosebit.

În ultimii patru ani, de când se derulează acest proiect, aflat la cea de-a XII-a ediţie, peste 3700 de familii din sectorul 2 au primit Certificatul European de Căsătorie din partea primarului Neculai Onţanu şi au avut astfel ocazia să-şi sărbătorească Nunta de Aur într-un cadru cu totul deosebit şi de neuitat.

Alături de fericiţii longevivi care au aflat secretul căsătoriei durabile, se vor afla şi cei aproximativ 2000 de invitaţi ai acestora, veniţi să le fie alături în petrecerea specială organizată pentru ei.

Cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Daniel, Patriarhul Biserici Ortodoxe Române, un sobor de preoţi condus de Preasfinţia Sa Ciprian Câmpineanu, episcop vicar patriarhal, va oficia slujba religioasă pentru sfinţirea legămintelor de credinţă a cuplurilor, acompaniat de corul « Divina Armonie ».

Gazda evenimentului, primarul Neculai Onţanu, va oferi Certificate de căsătorie europene şi diplome pentru fiecare pereche în parte, fără să lipsească, aşa cum e firesc, şampania, pişcoturile şi buchetele de flori.

Număr de vizualizări :2161


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro