“Opere II. Marocco” de George Bălăiţă

dec. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

La Editura Polirom, în colecţia “Opere”, coordonată de Daniel Cristea-Enache va apărea volumul “Opere II. Marocco” de George Bălăiţă, cu o prefaţă de Nicoleta Sălcudeanu şi cronologie de Marilena Donea.

În acest volum sunt reunite prozele scurte scrise între 1958 şi 1967 şi publicate sub titlul “Nopţile unui provincial” şi romanul “Întâmplări din noaptea sarelui de lapte” (1967).

„Bălăiţă se află în largul său când aruncă o privire radiografică asupra fiinţelor şi lucrurilor din realitatea zilnică înconjurătoare, surprinzîndu-le umbrele interioare, invizibile cu ochiul liber. Un fantastic de tip foarte aparte, insolit, natural, s-ar putea spune în mod paradoxal, ţâşneşte din acuitatea observaţiei fixe, stăruitoare, perforante asupra banalului, ca la Kafka.” (Ov.S. Crohmălniceanu)

„Ceea ce impresionează la George Bălăiţă în primul rând este excepţionala forţă a concretului sensibil, plastic, complexul de senzaţii ce infuzează celor mai multe aspecte o doză masivă de real.” (Paul Georgescu)

George Bălăiţă este unul dintre prozatorii clasici ai literaturii române contemporane. Absolvent al Facultăţii de

Filologie, Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (1967). A fost director al Editurii Cartea Românească între 1980 şi 1989.

Dintre cărţile sale, publicate în numeroase ediţii şi traduse în mai multe limbi, amintim: Călătoria (1964), Conversând

despre Ionescu (1966), Ucenicul neascultător (1977). A fost distins, între altele, cu Premiul Uniunii Scriitorilor (1975)

şi Premiul Academiei Române (1977). La Editura Polirom a mai apărut volumul “Opere I. Lumea în două zile” (2009).

Număr de vizualizări :3041


One Comment to ““Opere II. Marocco” de George Bălăiţă”

  1. […] foto: Agentia de Carte Posted in Esti ceea ce citesti « Ce mai scrie Bacăul You can leave a response, or […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro