“Ucenicul cel bun” de Iris Murdoch

dec. 25th, 2010 | By | Category: Postcard

La Editura Polirom, în colecţia “Proză XX”, va apărea volumul “Ucenicul cel bun” de Iris Murdoch, în traducerea Ancăi Dan.

Protagonistul romanului de faţă, Edward Baltram, îşi droghează cel mai bun prieten în glumă şi devine astfel, fără să vrea, cauza morţii sale. Chinuit de vinovăţie, Baltram îşi caută liniştea în reuniunea cu tatăl care l-a abandonat cu mult timp în urmă, un pictor ce trăieşte izolat de lume. Ajuns în castelul familiei, Edward se trezeşte antrenat în intrigile complicate dintre numeroasele sale rude, în tot felul de legături şi atracţii secrete, spectre şi prevestiri rele, ridicând întrebări din ce în ce mai grave: Al cui este chipul pe care Edward îl zăreşte în apă? Oare mătuşa lui este vinovată de moartea mamei sale? Ucenicul cel bun este un roman sofisticat, abordând cu umor crizele spirituale de tot felul ce bântuie lumea modernă.

IRIS MURDOCH s-a născut în 1919 la Dublin, dar şi-a petrecut copilăria la Londra. Studiază limbile clasice, istoria antică şi filosofia la Somerville College, Oxford. După război lucrează în cadrul Comisiei ONU pentru Refugiaţi. ~ntre anii 1948 şi 1963 ţine prelegeri de filosofie la St. Anne College, Oxford, după care se dedică exclusiv scrisului. În 1956 se căsătoreşte cu scriitorul şi criticul literar John Bayley, care îi va sta alături pînă la moarte, în 1999. A scris peste 20 de romane, printre care “Prins în mreje” (1954), “Castelul de nisip” (1957), “Unicornul” (1963), “Visul lui Bruno” (1969), “Prinţul negru” (1973), “Marea, marea” (1978, distins cu Booker Prize), “Discipolul” (1985), “Dilema lui Jackson” (1995). În 1998, soţul ei, John Bayley, a publicat o emoţionantă biografie intitulată “Elegie pentru Iris”, în care descrie viaţa alături de scriitoarea atinsă de cumplita maladie Alzheimer. Această biografie a stat la baza filmului Iris (2001), regizat de Richard Eyre, cu Judi Dench, Jim Broadbent şi Kate Winslet.

Număr de vizualizări :1545


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro