“Teatru II” de Valeriu Anania, prefaţat de Tudor Arghezi şi Alexandru Paleologu

dec. 22nd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Săptămâna aceasta, în Seria de autor „Valeriu Anania” de la Editura Polirom va apărea volumul “Teatru II”. Până în prezent, în această serie de autor au apărut volumele “Memorii” (2008), “Amintirile peregrinului apter” (2009), “Rotonda plopilor apinşi • De dincolo de ape” (2009), “Străinii din Kipukua” (2010), “Poeme” (2010), “Teatru I” (2010). “Teatru II” de Valeriu Anania este prefaţat de Tudor Arghezi şi Alexandru Paleologu, cu o cronologie realizată de Ştefan Iloaie.

„Valeriu Anania stăpâneşte versul şi limba magistral şi măestriile lui cresc înalt, sporite de un talent desfăşurat în sus. Nimeni nu l-a aşteptat să vie şi el a venit, de unde, de ne-unde, aşa cum s-a ivit zvâcnind, din fulgere şi piatră… Anania se arată într-alte vremi, când pulberea stârnită de telegarii lui nu mai opreşte ochii să vadă. Că poetul rămâne incomod, e natural. E pismuit, l-am auzit clevetit şi o să fie poate pe ici pe colo contestat. Atât mai rău şi atât mai bine.” (Tudor Arghezi)

„Literatura lui Valeriu Anania, îndeosebi teatrul versificat, revendică o lectură răbdătoare, eliberată de prejudecăţi, deloc grăbită, în acord cu ritmul special al cuvântului. Pornind de la materia baladei, a legendei, a basmului sau a istoriei, autorul reface experienţa conţinută în texte sau în tradiţii, pentru a construi totul cu alte sensuri. Piesele sale nu sunt adaptări dramatice ale unor teme şi subiecte foarte cunoscute, ci creaţii în care ideea textului originar care devine punct de referinţă este fie răsturnată, fie rediscutată polemic, în orice caz interpretată din perspectiva unui sistem de valori altfel articulat.” (Sultana Craia)

I.P.S. Bartolomeu Anania (pe numele de mirean Valeriu Anania) este arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Născut în 1921, în Glăvile —Vâlcea, absolvă Seminarul Teologic Central din Bucureşti. Se înscrie la Facultatea de Medicină şi la Conservator în Cluj, de unde este exmatriculat de noile autorităţi comuniste. Ulterior, îşi continuă studiile de teologie la Academia Andreiană din Sibiu. Se călugăreşte în 1942, conduce greva studenţească de la Cluj (1946) şi este condamnat politic de autorităţile comuniste (1958-1964). Între 1966 şi 1976 îndeplineşte diferite funcţii în cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America. În 1990, face parte din Grupul de Reflecţie pentru Înnoirea Bisericii. Arhiepiscop al Clujului din 1993, devine mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în 2006. Debutează poetic în 1935 şi publicistic în 1937, în revista Vremea. Publică dramaturgie, memorialistică, poezie, roman, proză fantastică, eseuri, studii şi articole. Uniunea Scriitorilor din România îi acordă Premiul pentru dramaturgie (1982) şi Premiul special (2009) pentru volumul Memorii. Dintre lucrările teologice amintim volumul de istorie şi interpretare iconografică Cerurile Oltului (1990; ed. a II-a, 1998) şi exegeza Liturghiei ortodoxe Cartea deschisă a Împărăţiei (2005). A realizat diortosirea integrală a textului Sfintei Scripturi (Vechiul Testament după Septuaginta), cu peste 8.000 de note explicative, publicat ca ediţie jubiliară a Sfântului Sinod (2001).

Număr de vizualizări :1464


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro