“Strigătul înăbuşit” de Kenzaburö Ōe

dec. 10th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura RAO a apărut volumul “Strigătul înăbuşit” de Kenzaburö Ōe, în traducerea lui Roman Paşca. Volumul a primit în Japonia Premiul Tanizaki. Kenzaburö Ōe a fost distins cu Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1994.

“Un nou vârf al ficţiunii japoneze postbelice.”, a scris YUKIO MISHIMA despre volum.

Cartea înfăţişează o dramă în care Ōe reuşeşte să strecoare un filon de umor. Doi fraţi – Mitsu şi Takashi – se întorc în satul copilăriei lor, situat într-o vale împădurită, aproape ireală, izolată de restul Japo niei şi populată cu personaje groteşti.
Acolo, sunt nevoiţi să se confrunte cu istoria propriei familii. În timp ce Mitsu încearcă să îşi revină după naşterea unui fiu retardat şi sinuciderea unui prieten, Takashi îi strânge pe tinerii din vale într-o echipă de fotbal pe care o implică într-un proiect utopic… Încercarea lor de a scăpa de influenţa urbanizării eşuează şi îşi dau seama că tentaculele modernizării se întind peste tot, inclusiv în relaţia dintre ei.

Kenzaburö Ōe s-a născut în 1935 şi este unul dintre cei mai importanţi scriitori japonezi contemporani. În 1994, i s-a acordat Premiul Nobel pentru Literatură, iar Comitetul Nobel şi-a motivat astfel decizia: „Forţa lui poetică dă naştere unei lumi imaginate în care viaţa şi mitul sunt condensate pentru a crea o imagine deconcertantă a condiţiei umane astăzi“.

Număr de vizualizări :1441


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro