“Arta de a-ţi face datorii” de Jaques-Gilbert Ymbert

dec. 11th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Art, în colecţia “Guerrilla de pe noptieră”, va apărea volumul “Arta de a-ţi face datorii” de Jaques-Gilbert Ymbert, în traducerea Mihaelei Dobrescu. Volumul este un pamflet savuros care demontează cu meticulozitate şi umor mecanismele de funcţionare ale societăţii noastre.

Scrisă într-un stil al cărui umor i-a atras comparaţii cu textele lui Jonathan Swift, “Arta de a-ţi face datorii” este un instrument esenţial când vine vorba de îndatorarea cu stil. Înalt funcţionar în timpul Restauraţiei franceze, Ymbert şi-a construit în deplină cunoştinţă de cauză o filosofie legată de circuitul banilor în „natura” economiei mai mult sau mai puţin informală: ceea ce contează este să ajungi la bani, restituirea lor fiind de-a dreptul neglijabilă. Scris cu nerv şi vervă, acest eseu încearcă să traseze, cu mare inteligenţă practică, soluţii pentru redistribuirea resurselor într-o societate divizată într-o minoritate bogată şi o majoritate mai puţin bogată. Să-ţi faci datorii şi să nu le mai plăteşti apoi… iată fundamentul ordinii sociale, infernul şi paradisul oricărei bănci.

“Arunc în lume o carte care va întâmpina rezistenţă. De ce, vor începe să se revolte omuleţii mici şi meschini, vreţi să transformaţi în profesie certificată, în ocupaţie onorabilă, arta groaznică de a face datorii şi, mai mult decât atât, arta şi mai execrabilă de a nu le plăti?

Ei bine… spirite obtuze, creiere înguste cu vederi limitate, luaţi aminte că arta de a face datorii şi de a nu le plăti este unul dintre elementele ordinii sociale.”, a scris J.G. Ymbert.

“Deşi scris la începutul secoluilui XIX, nu necesită nici un efort în plus pentru a înţelege că băncile rămân aceleaşi, doar debitorii se schimbă. Morala este simplă : cu toţii facem datorii la un moment dat, dar să le faci fără metodă şi fără stil  devine o blasfemie! Aşa că, în loc să ne chinuim să scăpăm de ele, e mai bine să învăţăm cum să le facem „ca la carte”. (Bookmark)

Număr de vizualizări :1333


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro