«Eu când vreau să fluier, fluier» de Florin Şerban a cucerit Suedia

dec. 7th, 2010 | By | Category: Eveniment

Filmul « Eu când vreau să fluier, fluier » în regia lui Florin Şerban a concurat de curând în competiția internațională a Festivalului de Film de la Stockholm, festival printre ai cărui parteneri s-a numărat și ICR Stockholm. George Piștereanu a fost recompensat, pentru prestația din acest film cu premiul pentru cel mai bun actor. « Eu când vreau să fluier, fluier » a fost lansat pe marile ecrane suedeze pe data de 3 decembrie 2010, fiind distribuit de către Folkets Bio, iar ecourile din presă nu au întârziat să apară.

Astfel, principalul cotidian din Suedia, Dagens Nyheter, a publicat o recenzie intitulată ”Despre tineri, cu obstinație. Poveste despre delicvenți, fără clișee.” ”Un film la fel de încăpățânat ca și personajul său principal, parcă anume făcut pentru a demonta toate clișeele genului. Nu e prima dată când vedem pe marele ecran povești despre infractori, însă Florin Șerban se apropie mai degrabă de francezul Bruno Dumont decât de alți precursori mai puțin sumbri.”, a scris jurnalista şi criticul de film Eva av Geijerstam.  Referindu-se la succesele cinematografiei românești, aceasta a precizat: ”Regizorul face parte din impresionantul val al filmului românesc din ultimii ani, care, prin consecvența și foarte personala critică socială sumbră, a început de fapt înainte de căderea lui Ceaușescu în 1989. Galeriei din care fac parte mai vechii Lucian Pintilie și Dan Pița, completată cu nume noi precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu, i se alătură acum și Florin Șerban.” (…) „Dacă se adeveresc zvonurile conform cărora Festivalul de Film de la Göteborg dedică ediţia de anul viitor filmului românesc, atunci iniţiativa este cum nu se mai poate mai potrivită.”Cotidianul Svenska Dagbladet a adus elogii deopotrivă filmului și actorului George Piștereanu, în recenzia cu titlul ”Interpretare excepțională”. Unul dintre fanii suedezi declarați ai filmului românesc, jurnalistul Hynek Pallas a remarcat: „Eu când vreau să fluier, fluier” îndeplinește criteriile cu care ne-a obișnuit filmul românesc: povești interesante, abordări realiste, dublate aici de actori amatori, și un format de documentar, redat cu ajutorul camerei de mână, nu excesiv de tremurătoare. Atunci când transpun în film aspectele negative ale țării, românii știu meserie: ei stăpânesc de minune atât textul, cât și interpretarea, și tocmai această combinație face ca  filmele lor să fie atât de bune.” (…) ”Mai presus de toate, filmul reprezintă momentul de glorie al premiatului actor debutant George Piștereanu. Acesta face un rol excepțional, cu efuziuni emoționale ca, de pildă, în scena confruntării cu mama, unde Silviu trece cu măiestrie de la supunere la agresivitate. Tuns zero și plin de mușchi, el combină duritatea și sfidarea cu o surprinzătoare tandrețe.”

Și emisiunea Kulturnytt a postului de radio P1 a remarcat filmul lui Florin Șerban. Aprecierile la adresa actorului din rolul principal au fost numeroase: ”Actorul George Piștereanu este extrem de convingător într-un rol principal recompensat, pe bună dreptate, la Festivalul de Film de la Stockholm.” Filmul este considerat ”un cântec de liberare bine intonat, din care răzbate suferinţa. Este un film pe care trebuie să-l asculți, în care vântul și greierii spun o poveste despre o altă lume, aflată aproape de noi și în același timp inaccesibilă.”

„Eu când vreau să fluier, fluier” a primit de asemenea aprecieri pozitive în cotidienele Göteborgs-Posten și Expressen și la postul de televiziunea TV4.

Număr de vizualizări :1487


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro