spot_img

«Eu când vreau să fluier, fluier» de Florin Şerban a cucerit Suedia

Filmul « Eu când vreau să fluier, fluier » în regia lui Florin Şerban a concurat de curând în competiția internațională a Festivalului de Film de la Stockholm, festival printre ai cărui parteneri s-a numărat și ICR Stockholm. George Piștereanu a fost recompensat, pentru prestația din acest film cu premiul pentru cel mai bun actor. « Eu când vreau să fluier, fluier » a fost lansat pe marile ecrane suedeze pe data de 3 decembrie 2010, fiind distribuit de către Folkets Bio, iar ecourile din presă nu au întârziat să apară.

Astfel, principalul cotidian din Suedia, Dagens Nyheter, a publicat o recenzie intitulată ”Despre tineri, cu obstinație. Poveste despre delicvenți, fără clișee.” ”Un film la fel de încăpățânat ca și personajul său principal, parcă anume făcut pentru a demonta toate clișeele genului. Nu e prima dată când vedem pe marele ecran povești despre infractori, însă Florin Șerban se apropie mai degrabă de francezul Bruno Dumont decât de alți precursori mai puțin sumbri.”, a scris jurnalista şi criticul de film Eva av Geijerstam.  Referindu-se la succesele cinematografiei românești, aceasta a precizat: ”Regizorul face parte din impresionantul val al filmului românesc din ultimii ani, care, prin consecvența și foarte personala critică socială sumbră, a început de fapt înainte de căderea lui Ceaușescu în 1989. Galeriei din care fac parte mai vechii Lucian Pintilie și Dan Pița, completată cu nume noi precum Cristi Puiu, Cristian Mungiu și Corneliu Porumboiu, i se alătură acum și Florin Șerban.” (…) „Dacă se adeveresc zvonurile conform cărora Festivalul de Film de la Göteborg dedică ediţia de anul viitor filmului românesc, atunci iniţiativa este cum nu se mai poate mai potrivită.”Cotidianul Svenska Dagbladet a adus elogii deopotrivă filmului și actorului George Piștereanu, în recenzia cu titlul ”Interpretare excepțională”. Unul dintre fanii suedezi declarați ai filmului românesc, jurnalistul Hynek Pallas a remarcat: „Eu când vreau să fluier, fluier” îndeplinește criteriile cu care ne-a obișnuit filmul românesc: povești interesante, abordări realiste, dublate aici de actori amatori, și un format de documentar, redat cu ajutorul camerei de mână, nu excesiv de tremurătoare. Atunci când transpun în film aspectele negative ale țării, românii știu meserie: ei stăpânesc de minune atât textul, cât și interpretarea, și tocmai această combinație face ca  filmele lor să fie atât de bune.” (…) ”Mai presus de toate, filmul reprezintă momentul de glorie al premiatului actor debutant George Piștereanu. Acesta face un rol excepțional, cu efuziuni emoționale ca, de pildă, în scena confruntării cu mama, unde Silviu trece cu măiestrie de la supunere la agresivitate. Tuns zero și plin de mușchi, el combină duritatea și sfidarea cu o surprinzătoare tandrețe.”

Și emisiunea Kulturnytt a postului de radio P1 a remarcat filmul lui Florin Șerban. Aprecierile la adresa actorului din rolul principal au fost numeroase: ”Actorul George Piștereanu este extrem de convingător într-un rol principal recompensat, pe bună dreptate, la Festivalul de Film de la Stockholm.” Filmul este considerat ”un cântec de liberare bine intonat, din care răzbate suferinţa. Este un film pe care trebuie să-l asculți, în care vântul și greierii spun o poveste despre o altă lume, aflată aproape de noi și în același timp inaccesibilă.”

„Eu când vreau să fluier, fluier” a primit de asemenea aprecieri pozitive în cotidienele Göteborgs-Posten și Expressen și la postul de televiziunea TV4.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508