Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu participă la Festivalul Naţional de Teatru

nov. 5th, 2010 | By | Category: Eveniment

Azi, 6 noiembrie 2010, şi mâine, 7 noiembrie 2010, ora 19.30, la Opera Naţională Bucureşti, spectacolul „Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” în regia lui Radu – Alexandru Nica (de la Teatrul Naţional “Radu Stanca”, Sibiu) va fi prezentat în cadrul Festivalului Naţional de Teatru.

Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu este prezent şi în acest an în selecţia oficială a Festivalului Naţional de Teatru în cadrul secţiunii “spectacole româneşti de top”. După vizionarea a peste 100 de spectacole produse de teatrele din România în stagiunea 2009 – 2010, criticul de teatru şi directorul artistic al festivalului Cristina Modreanu a decis care dintre ele se vor putea mândri cu participarea la FNT.

“Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” (adaptare scenică de Sanda Anastasof după un scenariu de Lars von Trier) a avut premiera pe 18 septembrie 2009, fiind nominalizat la premiile UNITER pentru categoria „cel mai bun spectacol”. Înscris într-o tendinţă din teatrul românesc de azi, care a generat mai multe spectacole ce pleacă de la filme celebre, producţia teatrului sibian e impresionantă în primul rând prin energia investită în el de către actorii din distribuţie, în special de către interpreta rolului principal, Ofelia Popii. Actorii sunt îndemnaţi să interpreteze într-un ritm alert, cu viteza pe care o prinde în pantă o maşină fără frâne. De aceea, spectacolul imprimă privitorului o senzaţie de vertij, de precipitare spre un sfârşit pe care îl presimţi tragic.

„Reperele spirituale ne lipsesc atât de atroce astăzi, încât am avut impulsul irepresibil de a oferi spectacolul publicului ca pe un adjuvant de dragoste, mult prea absent în alimentaţia noastră sufletească.” a declarat Radu – Alexandru Nica.

„Breaking the Waves sau Viaţa binecuvântată a lui Bess” este o adaptare după filmul omonim al lui Lars von Trier ce deschide trilogia „Golden Heart” (Inimă de aur), o metaforă care descrie caracterul pur al personajelor. În ciuda acţiunilor pe care le întreprind, personajele rămân neatinse de rău. Celelalte două părţi ale trilogiei sunt „Idioterne” (1998) şi „Dancer in the Dark” (2000).

Festivalul Naţional de Teatru se desfăşoară la Bucureşti în perioada 30 octombrie – 7 noiembrie 2010. Ajuns în acest an la cea de-a XX-a ediţie, festivalul este un reper important al vieţii teatrale româneşti. Timp de nouă zile publicul va avea ocazia să urmărească cele mai bune spectacole din ţară şi din străinătate, dar şi producţii în premieră. Programul Festivalului Naţional de Teatru 2010 este completat de dezbateri, conferinţe, întâlniri, lansări de carte, filme despre teatru şi dans.

Număr de vizualizări :1406


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro