Scrierile bloggerilor, în „Premiile Lili”, ediţia I, Editura Tritonic

nov. 13th, 2010 | By | Category: Eveniment

În vara anului 2009, la Ogrezeni a avut loc prima ediţie a Premiilor Lili, o iniţiativă inedită în spaţiul cultural românesc, al cărei trofeu a fost realizat de scriitorul Traian T. Coşovei. De curând, cele mai bune texte citite în cadrul festivalului de literatură Premiile Lili (2009), au fost reunite în antologia “Premiile Lili”, ediţia I. Unii dintre aceşti scriitori sunt nume deja cunoscute publicului cititor, alţii nedebutaţi. Astfel, în antologia „Premiile Lili”, ediţia I, Editura Tritonic, sunt prezenţi: Alexandra-Emilia Bucur, Carmen Nicoară, Traian Rotărescu Ştefan Alexandru Ciobanu, Octavian Perpelea (poezie), Renata Carageani, Mălina Aniţoaei, Adrian Voicu, Adrian Socaciu (proză) şi Oana Stoica-Mujea (dramaturgie).

“Unii au luat premii, alţii au fost foarte aproape de a le lua. Dar intenţia noastră nu a fost de a stabili ierarhii, ci de a descoperi autori talentaţi şi de a le oferi o şansă.”, a scris scriitoarea Lucia Verona.

„La începutul anului 2009, eram cu Ştefania Coşovei şi cu Denis Dinulescu la Ogrezeni. Acolo ne-a venit ideea acestui festival de literatură. Un festival la vremuri de criză. Ştiam că va fi greu, că nu vom găsi subvenţii, ştiam că ne putem baza doar pe noi, pe dorinţa noastră de a-i ajuta pe scriitorii aflaţi la început de carieră.

Este dificil, pentru un începător în ale scrisului, ba chiar şi pentru scriitorii publicaţi, să-şi facă un nume în literatură, să intre în conştiinţa publicului.

Prima fază a festivalului s-a desfăşurat pe internet. Acolo s-a făcut prima selecţie. Acolo, în cenaclul online, autorii s-au confruntat cu primii lor cititori şi critici – bloggerii. Acolo au învăţat şi bloggerii că un simplu „îmi place” sau „nu-mi place” nu ajunge, e nevoie şi de argumente. Iar marele avantaj al acestui mod de selecţie este prezenţa unor autori din diferite zone ale ţării şi chiar din străinătate.

A urmat faza cea mai plăcută, cea a lecturilor de la Ogrezeni, în prezenţa unui public exigent, format din scriitori şi bloggeri.

Iar la sfîrşitul verii 2009, s-au dat premiile. Trebuie să spun aici că trofeul festivalului este opera lui Traian T. Coşovei.

Acum se închide cercul. Am adunat într-un volum cele mai bune texte din festival – nu  numai ale autorilor premiaţi, ci şi ale altora, care, deşi foarte foarte buni, nu au luat premiu (la poezie, mai ales, a fost concurenţă mare). Sperăm că acest volum va fi primul dintr-o lungă serie.

Se cuvin mulţumiri Mădălinei Ionescu şi Ştefaniei Coşovei, care au redactat antologia.

Mulţumiri şi Ioanei Diaconescu, care a citit toate textele şi ne-a ajutat la selecţia finală.

În fine, mulţumiri speciale Editurii Tritonic, care a acceptat să publice această culegere.”, a scris Lucia Verona în prefaţa antologiei “Premiile Lili”- “De ce Lili? De ce nu?”

Număr de vizualizări :2880


One Comment to “Scrierile bloggerilor, în „Premiile Lili”, ediţia I, Editura Tritonic”

  1. […] las să citiți restul pe site-ul Agenția de carte.ro Tags:bloguri, carti, denis dinulescu, lucia verona, premiile lili, scriitori, stefania […]

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro