Retrospectivă “Melina Mercouri – Jules Dassin”

nov. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 28-29 noiembrie 2010, la Institutul Francez, Cinematograful „Elvira Popescu” (Bdul. Dacia 77, Bucureşti) are loc retrospectiva “Melina Mercouri – Jules Dassin”. Evenimentul a fost sprijinit de Fundața „Melina Merkouri” şi este organizat de Fundația Culturală Greacă din București, în colaborare cu Institutul Francez.

Vor fi proiectate filmele:“Portretul Melina Mercouri” / Πορτρέτο της Μελίνας Μερκούρη; “Niciodată, duminica” / Ποτέ την Κυριακή; “Hristos răstignit din nou” / Ο Χριστός ξανασταυρώνεται;“Topkapı” / Τοπκαπί; “Stella” / Στέλλα.

Melina Mercouri s-a născut la Atena, în 1920. A studiat teatrul la Facultatea de Artă Dramatică, pe care a absolvit-o în 1944, şi s-a lansat în anul 1949, interpretând rolul lui Blanche DuBois, în piesa de teatru “Un tramvai numit dorinţă” de Tennessee Williams. În 1955, îşi face prima sa apariţie cinematografică, în filmul “Stella” de Mihalis Kakoyiannis. Filmul a fost prezentat la Cannes, în 1956, prilej cu care Melina l-a cunoscut pe regizorul american Jules Dassin, cel care îi va fi alături întreaga viaţă. În 1960 provoacă o puternică impresie la nivel internaţional, interpretând rolul prostituatei din “Niciodată, duminica”, film regizat de Dassin, rol pentru care a fost distinsă cu Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, la Festivalul de la Cannes (1960), pierzând Premiul pentru rol principal feminin în favoarea lui Elizabeth Taylor. Melina Mercouri a interpretat numeroase roluri principale în filmele regizate de Jules Dassin: “Phaidra” (1962), “Topkapi” (1964) şi “A Dream of Passion” (1978). Ca om politic, Melina s-a făcut remarcată prin lupta purtată împotriva dictaturii militare instaurate în Grecia. În calitate de ministru al Culturii (1981-1989 şi 1993-1994), a făcut eforturi nenumărate pentru a fi înapoiate Greciei statuile de marmură de pe Parthenon. Prin iniţiativele sale, a adus cultura pe primele pagini ale presei internaţionale. Melina a părăsit această lume pe 6 martie 1994, lăsând lumii – și Greciei, în special – viziunile sale drept moștenire de preț.

Programul de vizionare poate fi accesat la pagina web: http://www.institut-francais.ro/Retrospective-Melina-Mercouri.html?lang=ro

Număr de vizualizări :2520


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro