Piesa “Maldoror” de Ilinca Stihi, în premieră la Radiodifuziunea Suedeză

nov. 29th, 2010 | By | Category: Eveniment

În seara zilei de 3 decembrie 2010, postul P1 al Radiodifuziunii Suedeze va difuza în premieră drama Maldoror – biografia sentimentală a unui criminal în serie”, scrisă de Ilinca Stihi. Piesa radiofonică, o adaptare după Chants de Maldoror de contele de Lautréamont, prezintă un periplu în mintea unui tânăr criminal alienat, care ucide fără motiv şi este hăituit de vocile victimelor sale. Ilinca Stihi reuneşte aici eroul de secol XIX din versiunea originală cu un tânăr alter ego contemporan. „Maldoror” a fost produsă în colaborare cu Institutul Cultural Român de la Stockholm şi cu Radiodifuziunea Română. Traducerea în limba suedeză a fost realizată de Dan Shafran, directorul ICR Stockholm.

Piesa a câştigat în luna mai premiul al II-lea la Prix Marulic Radio Festival, desfăşurat în Croaţia, iar de curând a primit premiul pentru cel mai bun spectacol la secţiunea piese radiofonice pentru adolescenţi a Festivalului Internaţional Prix Ex Aequo de la Bratislava.

Ilinca Stihi s-a aflat în Suedia în toamna acestui an, unde a regizat şi înregistrat piesa împreună cu echipa Radiodifuziunii Suedeze din Göteborg, formată din producătorul Christer Ekbom şi actorii Johan Friberg, Pelle Bolander, Josefin Neldén, Margita Ahlin şi Ingemar Carlehed. Regia tehnică şi muzicală au fost asigurate de Mădălin Cristescu, iar Mihnea Chelaru s-a ocupat de sound design.

Premiera piesei va fi însoţită de un program special intitulat „Radiografia răului – suprarealism, imoralitate şi legende româneşti cu vampiri”. Emisiunea va analiza moralitatea şi paralela bun-rău în literatură. Vor fi difuzate interviuri cu Ilinca Stihi şi cu Dan Shafran, precum şi un material cu scriitoarea suedeză Ann Heberlein. Întregul program va fi redifuzat în zilele de 5, 11 şi 12 decembrie 2010.

Număr de vizualizări :1030


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro