Michel Houellebecq a fost recompensat cu Premiul Goncourt

nov. 8th, 2010 | By | Category: Eveniment

Ieri, 8 noiembrie 2010, scriitorul francez Michel Houellebecq a fost recompensat cu Premiul Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie literară din Hexagon, pentru romanul săuLa carte et le territoire” (Harta şi teritoriul). Cartea urmează să apară în traducere, la Editura Polirom, în cadrul colecţiei “BIBLIOTECA POLIROM”, la începutul anului viitor, în traducerea lui Daniel Nicolescu.

“Harta şi teritoriul” este cea de-a şasea traducere din opera lui Michel Houellebecq publicată în cadrul colecţiei Biblioteca Polirom, după “Platforma” (2003), “Extinderea domeniului luptei”, “Particulele elementare” (ediţia a doua revăzută, 2006), “Posibilitatea unei insule” (2005), “Inamici publici” (2009, în colaborare cu Bernard Henry-Levy).

Michel Houellebecq (n. la 26 februarie 1958, La Reunion, Franţa). Este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi scriitori francezi contemporani. În 1992, vede lumina tiparului primul său volum de poeme, “Pe urmele fericirii”, distins cu Premiul Tristan Tzara. În 1994, publică primul roman, “Extinderea domeniului luptei”, care îl face cunoscut publicului larg. Al doilea volum de poeme, “Sensul luptei”, obţine Prix de Flore în 1996. În 1998, publică simultan volumul de texte critice “Intervenţii” şi romanul “Particulele elementare”, tradus în peste douăzeci şi cinci de limbi şi recompensat cu Prix Novembre. În 2000, îi apar un disc, “Prezenţa umană”, cu poeme în lectură proprie, acompaniate de muzica lui Bertrand Burgalat, şi Lanzarote, un volum între reportaj şi ficţiune, cu fotografii. Se stabileşte în Irlanda. În 2001, publică romanul “Platforma”, care cunoaşte, asemenea “Particulelor elementare”, un succes fulminant. În anul 2002, devine primul francez căruia i s-a acordat prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award. La Editura Polirom, de acelaşi autor, au fost traduse: “Platforma” (2003), “Extinderea domeniului luptei” (2005), “Particulele elementare” (ediţia a doua revăzută, 2006), “Posibilitatea unei insule” (2006) şi “Inamici publici” (2009, în colaborare cu Bernard Henry-Levy).

Număr de vizualizări :1056


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro