Lectură a autorului Johann Lippet şi expoziţia artistei Karin Maria Braun, la ICR Berlin

nov. 9th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 10 noiembrie  2010, ora 19.30, la Institutul Cultural Român „Titu Maiorescu“ Berlin are loc lectura publică din volumul Cronică sătească” de Johann Lippet şi se vernisează expoziţia de grafică semnată de Karin Maria Braun, cu o prezentare de Gudrun Spaan, traducător şi translator.

Romanul lui Johann Lippet “Cronică sătească” aduce în prim plan, în baza a 179 de povestiri, împletite între ele, istoria satului Vizejdia, unul dintre cele mai mici din Banat, lipsit de orice legătură cu trenul sau cu autobuzul.

Cronicarul, autor şi narator în acelaşi timp, trece în revistă viaţa de zi cu zi a satului, legând-o de istoriile de familie, de evenimentele din primul război mondial, de perioada care a urmat celui de-al doilea război mondial.

Cum pot fi spuse aceste poveşti? Şi poate fi făcut acest lucru în forma unui roman tradiţional? Aceste întrebări se regăsesc şi ele în roman.

Johann Lippet s-a născut în 1951 în Austria, unde s-au cunoscut părinţii săi, ca urmare a încurcăturilor de pe urma războiului. În 1956 familia s-a întors în România. A copilărit în Vizejdia, satul natal al tătălui, unde a urmat şi şcoala primară, apoi a făcut gimnaziul şi liceul în Sânnicolau Mare, unde a dat bacalaureatul în anul 1970.

În perioada 1970-1974 urmează Facultatea de Litere, secţia germană-română în Timişoara, perioadă în care este înfiinţată “Aktionsgruppe Banat”, după care lucrează câţiva ani de zile ca profesor de germană. Între 1978 şi 1987 este dramaturg la Teatrul de Stat din Timişoara. Emigrează în 1987 şi lucrează la Teatrul Naţional din Mannheim Academia pentru Seniori şi Biblioteca Centrală din Heidelberg. Johann Lippet trăieşte în Sandhausen, lângă Heidelberg, ca scriitor liber-profesionist.

Artista Karin Maria Braun (născută în 1938 la Sibiu) a primit în 1983 şi 1986 Premiul Naţional din România pentru grafică. Din 1995 trăieşte în Germania.

Număr de vizualizări :1471


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro