Lansări marca Herald, la Gaudeamus

nov. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 21 noiembrie 2010, ora 18:00, la standul Editurii Herald, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus au loc lansările volumelor “Filosofia religiei” de John Hick şi “Religia în formare” de Alfred N. Whitehead, colecţia “Cogito”. Gazdele evenimentului: Alexandru Anghel (traducător) şi Aurelian Scrima (editor).

“Filosofia religiei este gândire filosofică despre religie, nu un instrument de educaţie religioasă. De fapt, nu trebuie să fie deloc inţeleasă dintr-un punct de vedere religios. Ateul, agnosticul şi credinciosul pot filosofa şi chiar filosofează despre religie. În consecinţă, filosofia religiei nu este o ramură a teologiei (înţelegând prin „teologie” o formulare sistematică a credinţelor religioase), ci o ramură a filosofiei. Aceasta studiază conceptele şi afirmaţiile teologiei şi raţionamentele teologilor, precum şi fenomenele anterioare ale experienţei religioase şi activităţile de cult pe care, până la urmă, teologia se bazează.”, a scris John H. Hick.

“Religia în formare” oferă o analiză concisă a diferiţilor factori din natura umană care contribuie la formarea religiei; expune inevitabila transformare a religiei în concordanţă cu transformarea cunoaşterii şi îndreaptă atenţia către fundamentarea religiei pe „aprehensiunea” acelor elemente permanente ce se află la baza ordinii stabile a lumii. Whitehead readuce în discuţie problema religiozităţii – adică a religiei trăite, nu a religiei înţelese ca instituţie – articulând-o cu exigenţele raţionalităţii ştiinţifice.”, a scris Ovidiu Cristian Nedu.

Număr de vizualizări :1311


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro