Lansare eveniment: “Cartea Alcool” de Ion Mureşan

nov. 20th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 21 noiembrie 2010, ora 15:30, la standul Editurii Tracus Arte, în cadrul Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus are loc lansarea volumului de poeme “Cartea Alcool” de Ion Mureşan, Editura Charmides, editor Gavril Ţărmure, o carte aşteptată de cititori încă din anul 1993.

Ion Mureșan s-a născut la 9 ianuarie 1955, în Vultureni, judeţul Cluj. A absolvit Facultatea de Istorie-Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj (1981). A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”. După absolvire devine membru al cenaclului „Saeculum” din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista „Tribuna” din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor-șef al revistei „Verso” din Cluj. A debutat cu poezie în revista „Cutezătorii” , în 1968. În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului „Les Belles Étrangères”.

A publicat volumele de poezie “Cartea de iarnă,” Ed. Cartea Românească, 1981; “Poemul care nu poate fi înțeles”, Ed. Arhipelag, 1993;“Le mouvement sans coeur de l’image”, traducere în franceză de Dumitru Țepeneag, Belin, 2001; “Paharul / Glass / Au fond de verre”, cu desene de Ion Marchiș, traduceri de Virgil Stanciu și Dumitru Țepeneag, Fundația Culturală „Archeus” & Scriptorium, 2007;“Zugang verboten / Acces interzis”, Büroarcrasch, Viena, 2008, tradusă în limba germană de Ernest Wichter şi volumul de eseuri “Cartea pierdută – o poetică a urmei”, Bistrița, Ed. Aletheia, 1998. A obţinut premiul USR în anii 1981 şi 1993.

Este prezent în antologiile: “Antologia poeților tineri” (antologie de George Alboiu), Ed. Cartea Românească, 1982; “Antologia poeziei române de la origini până azi” (antologie de Dumitru Chioaru și Ioan Radu Văcărescu), Ed. Paralela 45, 1998; “Poezia română actuală”, vol. I (antologie de Marin Mincu), Ed. Pontica, 1998; “Antologia poeziei generației ’80” (antologie de Alexandru Mușina), Ed. Aula, 2002.

Număr de vizualizări :1519


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro