Eveniment CorectBooks: „Aventurierii politicii româneşti” de Nicolae Breban, prima carte exclusiv electronică lansată pe Skype

nov. 7th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Ieri, 9 noiembrie 2010, ora 11.00, librăria virtuală CorectBooks a lansat prima carte exclusiv pe format electronic, „Aventurierii politicii româneşti” de Nicolae Breban, prin intermediul platformei Skype. Marele romancier Nicolae Breban a dialogat în direct din apartamentul său de la Paris cu jurnalistul Sorin Roşca Stănescu, directorul general al companiei Virtual Big Bang, compania care deţine CorectBooks, aflat în vila sa de la Snagov împreună cu Aura Christi, redactorul-şef ar revistei „Contemporanul”, precum şi cu câţiva jurnalişti culturali aflaţi în Bistro de la Presse, o cafenea din zona Kisseleff a Bucureştiului în care editorii CorectBooks intenţionează să realizeze în viitorul apropiat mai multe lansări de cărţi virtuale. Nicolae Breban a utilizat, cu acest prilej, pentru prima dată platforma Skype.

„Aventurierii politicii româneşti” (http://books.corect.com/carti/aventurierii-politicii-romanesti) de Nicolae Breban marchează o dublă premieră pentru piaţa din România: prima carte a unui autor consacrat oferită în premieră în format digital, fiind astfel accesibilă tuturor cititorilor de limbă română oriunde s-ar afla, şi, de asemenea, prima carte care a ales să folosească  platforma Skype pentru evenimentul de lansare în cadrul unei conferinţe de presă speciale, în cursul căreia marele scriitor Nicolae Breban a dialogat cu reprezentanţii presei şi cu bloggerii din România.

„Îi mulţumesc celebrului romancier şi eseist Nicolae Breban pentru încrederea acordată atunci când ne-a încredinţat manuscrisul său şi ne-a oferit posibilitatea de a-l publica în premieră în librăria noastră. Sunt sigur că această carte va naşte aprinse polemici şi controverse şi sunt sigur că nu va putea fi ignorată de nimeni”, a declarat Sorin Roşca Stănescu, Director General Virtual Big Bang, compania care deţine CorectBooks.

„Istoria ne arată că uneori se îmbolnăvesc şi comunităţile, nu numai indivizii. Şi pentru sau contra acestor boli, ciudate foarte, mai se găsesc şi vraci din cei mai ‚ciudaţi’: războiul; sau o formă sau alta a dictaturii.” Sunt cuvintele care deschid primul capitol al acestei cărţi publicate în premieră în format digital pe www.corectbooks.com

„Aventurierii politicii româneşti” reprezintă viziunea personală a acad. Nicolae Breban asupra felului în care au fost influenţate evoluţia României şi conştiinţa naţională de către cele 4 dictaturi prin care ţara noastră a trecut în secolul XX. Volumul este disponibil exclusiv pe www.corectbooks.com începând din data de 7 noiembrie 2010.

„Am ales să lansez această carte prin intermediul www.corectbooks.com pentru că, deşi nu cred că va dispărea cartea pe vechiul suport de hârtie, sunt convins că aceasta se va dubla prin cartea virtuală şi nu putem exclude şi în niciun caz refuza avantajul enorm care se poate obţine astfel şi mai ales capacitatea de discuţie, de comentarii pe care un astfel de text aproape că-l cere”, a declarat Nicolae Breban cu ocazia lansării cărţii „Aventurierii politicii româneşti”.

Referindu-se la subiectul tratat în acest volum şi actualitatea sa, Nicolae Breban a adăugat: „Conştientizarea problemei naţiunii este una care ar putea salva multe probleme şi false probleme care se pun astăzi. A început să se vorbească puţin şi în politica românească de ideea de moralitate iar ce nu există la fundamentul societăţii politice româneşti este tocmai acest organ al moralităţii, această capacitate de a fi deschis şi de a te pune în serviciul altora”.

Nicolae Breban – eseist, poet, dramaturg, publicist. Membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Academiei Române.

Născut la 1 februarie 1934 la Baia Mare, Nicolae Breban provine dintr-o familie de preoţi, bunicul său fiind ctitorul catedralei din comuna Cicârlău. Perioada adolescenţei este marcată de cel de-al doilea război mondial, ocupaţia ungară a nordului Transilvaniei şi apoi, în vremea instaurării regimului comunist, de originea sa socială „nesănătoasă”.

Debutul literar are loc în 1957, în revista Viaţa studenţească, cu schiţa Doamna din vis. Urmează perioada de creştere spectaculoasă a notorietăţii sale, marcată de publicarea primelor romane, urmând adeziunea la linia politică nou lansată de Nicolae Ceauşescu, considerat, după refuzul de a participa la invazia Cehoslovaciei de către URSS şi ceilalţi sateliţi, în 1968, eroul Europei de Est.

Primul său roman, Francisca, este publicat în 1965. Breban este comparat, în cronici, studii, eseuri cu Faulkner şi Dostoievski. Debutul editorial este urmat de romanele În absenţa stăpânilor, în 1966, şi Animale Bolnave, în 1968. În 1970 devine redactor-şef al României Literare.

Destinul scriitorului cunoaşte o ruptură, în 1971, după ce Ceauşescu susţine „tezele din iulie” (după întoarcerea dictatorului din vizita oficială în China), Teze care au marcat practic adoptarea modelului maoist de către România. După ce demisionează, la Paris, în Le monde, din Comitetul Central, unde a exercitat funcţia onorifică de membru supleant, Breban, reîntorcându-se în ţară, cunoaşte o izolare atroce. Gestul de un curaj formidabil de a rupe contractul cu puterea, un act unic de disidenţă, este urmat de o perioadă dificilă, autorul Animalelor bolnave fiind declarat indezirabil de autorităţile comuniste. Continuă în această perioadă să publice romane, unele dintre acestea fiind atacate dur, ca, de pildă, romanul Bunavestire.

Activitatea literară continuă intens în Franţa: Bunavestire (1977), În absenţa Stăpânilor (1983), ambele romane publicate la prestigioasa Flammarion.

După 1989 revine în ţară unde preia, la invitaţia lui Andrei Pleşu, revista Contemporanul, inaugurând o serie nouă a acestei vechi şi prestigioase foi de cultură, politică şi ştiinţă, înfiinţată la 1881. Din 1991 văd lumina tiparului o serie de titluri inedite, dintre care menţionăm: Pândă şi seducţie (1991), Elegii parisiene (1992), O utopie tangibilă. Convorbiri cu Nicolae BrebanConfesiuni violente, trilogia epică Amfitrion (1994), tetralogia epică Ziua şi noaptea. Deceniul ce a urmat este marcat de numeroase reeditări ale romanelor şi premiere ale pieselor de teatru scrise de marele scriitor. Între 2000 şi 2010, autorul a publicat numeroase lucrări noi şi reeditări, precum: o tetralogie de memorii, intitulată Sensul vieţii, ediţia a IV-a a romanului Bunavestire, ediţia a III-a a romanului Don Juan, ediţia a III-a a volumului de eseuri Spiritul românesc în faţa unei dictaturi şi multe altele.

Din 1997, Nicolae Breban este membru corespondent al Academiei Române, devenind în 2009 membru titular. Este director al revistei Contemporanul din 1990 până în prezent.

Participă la numeroase dezbateri, polemici, Saloane şi Târguri de Carte în calitate de invitat de onoare, la turnee naţionale, europene. Este una dintre cele mai vii, pregnante şi incomode prezenţe ale culturii române postbelice.

Număr de vizualizări :2722


One Comment to “Eveniment CorectBooks: „Aventurierii politicii româneşti” de Nicolae Breban, prima carte exclusiv electronică lansată pe Skype”

  1. thai seo spune:

    hello Agentia de carte , i look your blog , be a nice blog and perfect. Best for me. a lot of Carte in lucru and content. i will plan to read and comment your site.

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro