Dana DOGARU, Ileana Stana IONESCU, Alexandrina HALIC şi Irina PETRESCU în spectacolul “Nebuna din Chaillot”

nov. 17th, 2010 | By | Category: Proiecte

Astăzi, 18 noiembrie 2010, ora 19:00, la Teatrul Metropolis are loc premiera spectacolului “Nebuna din Chaillot” de Jean Giraudoux, în versiunea scenică a Alicei Barb. Luna noiembrie reprezintă şi sărbătorirea a trei ani de existenţă a acestui teatru, motiv pentru care această lună aniversară este dedicată premierelor.

“Nebuna din Chaillot” este o piesă şi un spectacol profetic, care aduce împreună pe scenă, pentru prima dată, patru mari doamne ale teatrului românesc: Dana DOGARU, Ileana Stana IONESCU, Alexandrina HALIC şi Irina PETRESCU.

”O poveste despre triumful binelui asupra răului. Evident, fantezie!”, a scris Jean Giraudoux în motto-ul  piesei ”Nebuna din Chaillot”. Dar nu întotdeauna omul este nebun, ci situaţiile şi legile ce-l înconjoară. O concentrare uriaşă de valori politice, ecologice, etnologice, psihologice şi nu în ultimul rând, poetice. Acesta este un spectacol care povesteşte despre puterea iubirii. Iubirea pentru cel de lângă noi, iubirea pentru umanitate.
Spectacolul ne va transpune în citadela pariziană a corporaţiilor agresive, Piaţa Chaillot, unde un multimilionar, un baron, un broker şi un prospector află că piaţa şi întreg Parisul se află pe o pungă de petrol.
Aurul negru, salvare sau ameninţare? Cu siguranţă, o miză pentru afaceri profitabile. Dar şi o alegorie la adresa bombei atomice ce pîndea omenirea în pragul celui de-al doilea război mondial. O contesă excentrică, luată drept nebună, li se va opune.

“Nebuna din Chaillot” este o propunere regizorală modernă, un spectacol eveniment semnat de Alice BARB, care ne vorbeşte cu umor poetic dar şi luciditate despre criza financiară actuală. Piesa, opera postumă a lui Jean Giraudoux, a fost reprezentată pentru prima oara la Théâtre de l’Athénée, pe  22 decembrie 1945, fiind montată de Louis Jouvet după întoarcerea acestuia din Statele Unite ale Americii.

Număr de vizualizări :1617


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro