“Blues de Timişoara. O autobiografie Bela Kamocsa”

nov. 23rd, 2010 | By | Category: Postcard

De curând, la Editura Brumar a apărut volumul postum “Blues de Timişoara. O autobiografie Bela Kamocsa”, carte îngrijită de Tinu Pârvulescu, nepotul lui Bela Kamocsa.

Membru fondator al formaţiei Phoenix, formaţie care a lansat fenomenul beat în România, Bela Kamocsa face tranziţia la jazz în 1972, cu trupa Gramofon şi, din 1983, la blues, înfiinţând trupa Bega Blues Band, cea mai longevivă trupă de blues-jazz din România. Din 1990, Kamocsa Bela a ajutat şi la promovarea blues-jazz-ului în România, organizând Galele Blues-Jazz din Timişoara, Festivalul Internaţional de Jazz de la Gărâna, Galele de blues din cadrul manifestărilor Timişoara-Mică Viena, Festivalul de Blues “JimboBlues” de la Jimbolia şi Festivalul Internaţional de Blues “BluesFest” de la Lugoj.

“Kamo a fost un minunat muzician şi camarad, iar Timişoara a ajuns, şi datorită lui, un important centru jazzistic. Kamo a ştiut să adune în jurul său pe cei mai buni muzicieni: Weiner, Hromadka, Gondi, Tiberian, Butoi, Bota, Apreotesei, Farkas, Kuhn. Ungur fiind, deci “minoritate”, a făcut mai mult pentru jazzul şi bluesul româneşti decât mulţi români get-beget. Sunt sigur că deja pune la cale un jam-session acolo unde se află acum.”, a scris Johnny Răducanu pe coperta a patra a volumului.

Număr de vizualizări :1762


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro