„Reuniunea de toamnă-iarnă” a scriitorilor: “Varză à la Cluj”

nov. 23rd, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Mâine, 25 noiembrie 2010, ora 12:00, la sediul USR – Filiala Cluj are loc „Reuniunea de toamnă-iarnă” a scriitorilor, prilej cu care va fi lansată antologia Varză a la Cluj, bucate felurite povestite de 48 de scriitori. Acest eveniment va fi precedat de lansările volumelor ce fac parte din colecţia “Biblioteca tânărului scriitor”, iniţiată în anul 2005 de USR Cluj: “80 de poezii” de Aurel Rău, „Ierboaia” de Doina Cetea, „Cara Aurita” de Tatiana Dragomir, “Locuirea cu stil” şi “Literatură română contemporană. Prelungiri” de Irina Petraş, “Eugen Ionescu, absurdul ca apocalips al utopiei” de Irina Ungureanu şi “Cuvintele care ucid. Memorie literară în romanele lui Eugen Lovinescu” de Ligia Tudurachi.

“Toate cărţile editate de noi (Filiala Cluj a Uniunii Scriitorilor din România), din 2005 încoace, s-au străduit să aibă un nume ceva mai deosebit şi, dacă se poate, memorabil, dacă nu chiar cu bătaie lungă şi cu subînţelesuri: Clujul literar, Cuvinte, Clujul din cuvinte, O sută de ani de viaţă literară transilvană, Cartea mea fermecată, Invitaţie la vers, Locuirea cu stil şi aşa mai departe. Jucăreaua de acum, de mult plănuită şi degustată (în 2007, Concursul gastronomic a avut mare succes, iar lansarea volumului Literatură tânără 2007, mai mult gust!), se încăpăţâna să nu stârnească niciun titlu mai acătării. Bucate alese? Nu! Reţete scriitoriceşti? Nu!

Stând noi de vorbă despre cărticică, unul dintre colegi mă întreabă dacă va avea o temă anume, un fel special de ingrediente, un specific local etc.? Nu, răspund eu, va fi „varză”!

Eeeeiii! „Fisa” pică pe loc, cu zgomot! Asta e: Varză à la Cluj!

A fost invitată toată lumea scriitoricească să recomande bucate şi să scrie şi ceva literaro-gastronomic, pe lângă reţeta „pe bune”. Au răspuns provocării 48 de gurmanzi şi gurmeţi. S-a ivit, astfel, cartea de faţă. Cum veţi vedea, e felurită! Şi bucatele, şi cuvintele, şi atitudinea sunt şi mai aşa, şi altminteri. Oricum, ce se vede cu ochiul liber e că toţi au avut poftă să intre în joc. Iar mâncatul nu e doar o îndeletnicire printre altele.

Volumul nu e o premieră decât, eventual, prin amestecul de reţete şi texte literare. De la Kogălniceanu şi Negruzzi până la Boerescu, scriitorii s-au tot întrecut în reţete cu dichis. Ca să nu mai vorbim de almanahurile tematice ale Tribunei! Mircea Popa face un scurt istoric al chestiunii chiar în acest volum.

Veţi găsi, desigur, şi câteva reţete româneşti/ardeleneşti celebre cu domnia sa brasica oleraceea. În primul rând, Varză à la Cluj. Şi Sarmale (într-o variantă „murescă” mai greu de urmat!). Sau Raţă pe varză. Rămân, însă, destule nepomenite pe îndelete. Varza acră cu carne la cuptor. Ciorbă de varză cu carne de oaie. Tăiţei cu varză. Plăcinte cu varză etc.

Cartea e ilustrată cu fotografii de scriitori – bucătari ori degustători de bucate –, cu bucatele însele pozând în fel şi chip (multe imagini sunt din „gastroteca” lui Andrei Moldovan ori, câteva, de pe internet, când felul nu era nemijlocit sub ochi pentru a fi imortalizat).

Cărticica va fi/a fost lansată la „Reuniunea de toamnă-iarnă a membrilor Filialei. Se vor degusta/s-au degustat bunătăţile descrise, fie ele literare ori culinare, se vor acorda/s-au acordat premii.

Lectură plăcută şi Poftă bună tuturor!”, a scris Irina Petraş în prefaţa antologiei Varză à la Cluj”.

Număr de vizualizări :1597


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro