„Recviem pentru o călugăriţă” de William Faulkner, în traducerea lui Mircea Ivănescu

nov. 24th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Editura RAO a publicat, de curând, volumul „Recviem pentru o călugăriţă” de William Faulkner, în traducerea scriitorului Mircea Ivănescu.

William Faulkner este laureat al Premiului Nobel (1949) şi a câştigat de două ori Premiul Pulitzer (1955, 1963), cărţile sale vânzându-se în milioane de exemplare în întreaga lume.

La fel ca în multe alte opere, şi în “Recviem pentru o calugăriţă” William Faulkner experimentează. Cartea este în parte piesă de teatru, în parte roman. Continuare a celebrei opere “Sanctuar”, “Recviem pentru o călugăriţă” ne-o înfăţişează pe Temple Drake, măritată cu Gowan Stevens, şi mamă a doi copii. Nancy Mannigoe, guvernanta de culoare a familiei Gowan, o asasineazã pe fetiţa stăpânilor ei, în vârstă de doar 6 luni. Singurele care ştiu motivul acestei crime sunt Nancy şi Temple. Deşi Nancy îşi recunoaşte vina, avocatul ei reuşeşte să o convingă în noaptea dinaintea execuţiei să meargă împreună la guvernatorul statului Mississippi să-i ceară clemenţă. “Trecutul încă nu s-a sfârşit, de fapt încă nu a devenit trecut.” Piesa a fost pusă în scenă de Albert Camus în 1956.

William Faulkner s-a născut la 25septembrie 1897, la New Albany, Mississippi, fiind primul născut dintre cei patru fii ai soţilor Murry Cuthbert Faulkner şi Maud Butler Faulkner. În 1916, începe să scrie versuri. Se va considera până târziu poet printre romancieri. În 1924 îşi publică primul volum de versuri “Faunul de marmură”, în 1926 publică “Plata soldatului”, primul său roman despre dezamăgirile unui aviator rănit în Primul Război Mondial. În 1928, scrie “Steaguri în ţărână”, cel de-al treilea roman, care inaugurează eposul Yoknapatawpha, dar nu va vedea lumina tiparului decât în 1973 – “Sartoris” (publicat de către RAO, 2009).

Se stinge din viaţă pe 6 iulie 1962, în urma unei crize cardiace.

Număr de vizualizări :1428


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro