La Editura LUCMAN a apărut volumul „CHAMPIGNON. Tehnologia de cultură” de dr. ing. Ioana Tudor, în colecţia “Nutriţie şi Alimentaţie”. Champignon sau Agaricus bisporus este cea mai cultivată şi consumată specie de ciuperci de pe Terra.
Prin conţinutul de aminoacizi din proteine, de săruri minerale, vitamine, fără colesterol, grăsimi, sare şi glucide, ciupercile sunt considerate un aliment complet.
Champignon conţin de 12 ori mai multi antioxidanţi decât germenii de grâu si de 4 ori mai mult decât ficatul de pasare – surse principale de ergotioneină recomandate până în prezent. Prin procesare, cantitatea de antioxidant nu scade. Proteina vegetală obţinută din ciuperci se află pe locul doi, pe plan mondial după cea din soia. Un consum de 345 g ciuperci/locuitor în România faţă de media de 2,2 kg în Europa, spune multe despre ponderea acestei culturi în prezent.
Lucrarea va veni în sprijinul începătorilor şi avansatilor în această cultură, studentilor si doctoranzilor, precum şi tuturor celor ce ar dori să înceapă o afacere şi sunt nehotărâţi. De la cultura în sistem clasic, la cea intensiv-industrială, sunt prezentate pe faze, pregătirea incintei, a compostului, igienizarea, însămânţarea, lucrări de îngrijire specifice, acoperirea cu turbă, condiţiile de microclimat, precum şi prevenirea şi combaterea bolilor şi dăunatorilor.
Nu este de neglijat nici Agaricus bitorquis sau ciuperca albă termofilă ce se pretează pentru cultură în perioada călduroasă a anului. Spre final este abordată şi cultura ecologică a acestor specii de ciuperci.
Fondurile structurale europene îi pot ajuta pe cei din mediul rural să-şi doteze, modernizeze şi extindă ciupercăriile actuale, iar pe alţii să se orienteze către o afacere profitabilă şi sigură. “Au apărut şi la noi furnizori de echipamente, miceliu de calitate, compost însămânţat, adus din afară şi care asigură producţii ridicate şi rentabile.”, a declarat dr. ing. Ioana Tudor.