Victor Rebengiuc şi Andrei Terian, distinşi cu Premiul Prometheus

oct. 14th, 2010 | By | Category: Eveniment

Miercuri, 13 octombrie 2010, la Clubul Prometheus din Bucureşti, Victor Rebengiuc şi Andrei Terian au fost distinşi cu Premiul Prometheus, Opera Omnia şi, respectiv, Opera Prima, la cea de-a noua ediţie a acestor distincţii. Juriul care a decis a fost format din Andrei Pleşu (preşedinte), Eugen Negrici (literatură), Dan Dediu (muzică), Ruxandra Demetrescu (arte vizuale) şi Ion Caramitru (artele spectacolului). Premiile Prometheus sunt acordate de Fundaţia Anonimul.

Finaliştii pentru categoria Opera Omnia au fost Ştefan Agopian (literatură), Valentin Gheorghiu (muzică), Ion Grigorescu (arte vizuale) şi Victor Rebengiuc (artele spectacolului).

Totodată, finaliştii pentru Opera Prima au fost Andrei Terian (literatură), Tiberiu Soare (muzică), Adrian Ghenie (arte vizuale) şi Florin Şerban (artele spectacolului).

Mariana Mihuţ, soţia maestrului Victor Rebegiuc a ridicat premiul în numele soţului său, şi a ţinut un discurs emoţionant. La decernarea premiului, Ion Caramitru, preşedintele Uniunii Teatrale din România (UNITER) a motivate alegerea actorului Vitor Rebegciuc: “Cred că Victor Rebengiuc este cel mai inocent artist de teatru şi film din România”.

Andrei Terian, câştigătorul premiului Prometheus, Opera Prima s-a născut pe 30 noiembrie 1979, la Sibiu. Lucrează la Facultatea de Litere şi Arte a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu şi este redactor la revista Cultura. A publicat, în 2009, volumul „G. Călinescu. A cincea esenţă” (Cartea Românească).

Marele premiu Prometheus pentru Opera Omnia are o valoare de 100.000 de lei, iar cel pentru Opera Prima, de 10.000 de lei.

De asemenea, se mai acordă trei premii în valoare de câte 10.000 de lei finaliştilor marelui premiu Prometheus pentru Opera Omnia.

Număr de vizualizări :1126


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro