Astăzi, 31 octombrie 2010, ora 16:00, la librăria Cărturești Verona (Bucureşti), continuă evenimentele propuse de Festivalul Naţional de Teatru, ediţia a XX-a. Astfel, în cadrul secţiunii “Lansări de carte de teatru” vor fi prezentate volumele “Mihai Măniuțiu. Spațiul cameleonic” de Cristina Modreanu, “Memoriile hingherului” de Mihai Măniuţiu, cu ilustraţii de Iuliana Vâlsan, şi “Povestea povestită nu e povestea adevărată, 3 piese şi un monolog” de Marius Benţa, apărute la Editura bybliotek, Cluj-Napoca, 2010. Prezintă Cristina Modreanu, Diana Suciu (Editura bybliotek) și regizorul Alexandru Dabija.
Volumul “Mihai Măniuțiu. Spațiul cameleonic” de Cristina Modreanu a fost lansat pentru prima dată la 1 iunie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Textul volumului este tradus în engleză şi în franceză, adăugându-i-se o cronologie completă a spectacolelor semnate de Mihai Măniuţiu de-a lungul carierei sale. Fotografiile din acest album sunt însoţite de note semnate de criticul de teatru Cristina Modreanu, despre tratarea spaţiului de joc în spectacolele măniuţiene.
“Memoriile hingherului” de Mihai Măniuţiu este un micro-roman care propune o incursiune umoristic-fantastică într-un spaţiu balcanic mitic, prin intermediul a două figuri picareşti: memorialistul şi amicul său, zis hingherul. Intersectându-se cu numeroase alte personaje, cei doi eroi descoperă o lume enigmatică şi fabuloasă, care amestecă, în teritoriul „Balkanyei”, reţele conspirative, subversiuni ancestrale, puteri ambigue şi malefice. Ironia şi fantasticul, cotidianul şi oniricul însoţesc periplul unei căutări iniţiatice, conturând, deopotrivă, universuri paralele, lumi pe cât de comice, pe atât de ameninţătoare.
“Povestea povestită nu e povestea adevărată” de Marius Benţa conţine trei piese de teatru şi un monolog. Piesa care dă titlul volumului e inedită, iar celelalte două (“Bate cineva” şi “Asasinarea Marchizului de Sade”) au fost puse în scenă la Teatrul Naţional Cluj.
Apărut la Editura bybliotek, volumul are o prefaţă scrisă de Diana Suciu, iar pe coperta 1 e un artwork digital semnat de două artiste din Cluj (Flavia Marele şi Ildiko Mureşan). Designul copertei aparţine lui Dan Dulau, iar foto coperta 4 e semnată de Cristina Barşony.
FNT va transforma Bucureştiul în perioada 30 octombrie-7 noiembrie 2010, într-o adevărată capitală teatrală. Publicul va putea viziona şi lua parte la cele 33 de producţii, 12 conferinţe şi întâlniri, precum şi la lansarea a 26 de cărţi şi reviste de teatru şi 6 filme de specialitate.
În toate teatrele bucureştene, dar şi la Operă şi Operetă, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, şi la Fundaţia Löwendal, la Cărtureşti Verona, pe gardul Muzeului Naţional de Artă al României, festivalul îşi face simţită prezenţa. Invitaţii sunt nume importante ale teatrului în Europa şi în lume: regizori care au făcut istorie prin stilurile unice descoperite, teoreticieni care predau la cele mai mari universităţi, autori care semnează biografii de artişti sau volume de critică teatrală, unele pentru prima dată traduse în România.
Pentru consultarea programului complet, vizitaţi pagina FNT: http://www.fnt.ro/ro/program/zile