Trilogie Brâncuşi la Editura Vremea: „Brâncuşi. Amicii şi inamicii. Sociologia lui Brâncuşi” de Petre Pandrea

oct. 18th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Vremea a apărut volumul „Brâncuşi. Amicii şi inamicii. Sociologia lui Brâncuşi” de Petre Pandrea, cu o prefaţă de Ştefan Dimitriu. Ediţia a fost îngrijită de Nadia Marcu-Pandrea.

„E drept, pentru negustorii colecţionari, Constantin Brâncuşi avea o ură nestinsă, inspirată de zeiţa Eris (Ura), şi-i trata cu o brutalitate pitorească, condusă de dictonul francez à corsaire, corsaire et demi şi de unele datini de Gorj. Negustorii de obiecte de artă plastică, cu tarabă, i-au scos reputaţia de „ţărănoi”, de „incult”, de „cioban carpatin”, şi de „esoteric” care n-a citit în viaţa lui decât o singură carte, pe Milarepa, călugărul, filosoful şi tibetanul din secolul XI. Ei erau „civilizaţii” (cultivaţi cam după ureche), iar Brâncuşi era o gorilă carpatină preistorică.Războiul de guerilla se continuă până astăzi.”, a scris Petre Pandrea.

Primele două volume din trilogie apărute la Editura Vremea sunt: „Brâncuşi. Amintiri şi exegeze. Estetica lui Brancuşi” şi „Brâncuşi. Pravila de la Craiova. Etica lui Brâncuşi”.

Număr de vizualizări :1212


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro