Târg de poezie, lecturi şi ateliere cu poeţi români şi francezi, la Institutul Francez din Bucureşti

oct. 17th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 21-23 octombrie 2010, la librăria Cărtureşti din incinta Institutului Francez din Bucureşti începe un târg inedit de poezie, care cuprinde performance-uri, lecturi şi ateliere cu poeţi români şi francezi. Printre poeţii care vor susţine lecturi se numără Anne-James Chaton, Laurent Jarfer, Norzeatic, Ion Mureşan, Alexandru Muşina, Ioan Es. Pop, Angela Marinescu, Marin Mălaicu Hondrari, Cosmin Perţa, Liviu Ioan Stoiciu, Mihail Gălăţanu ş.a. Inaugurarea târgului are loc joi, 21 octombrie 2010, ora 19:00, la librăria Cărtureşti de la Institutul Francez din Capitală, unde Matei Martin propune publicului evenimentul „Degustări Literare”.

Evenimentul “Degustări Literare, realizat de Matei Martin împreună cu poetul sonor Anne-James Chaton şi cofondatorul revistei Gruppen, Laurent Jarfer, propune o panoramă a poeziei contemporane în Franţa, România şi Europa şi o dezbatere deschisă despre traducerea în poezie. Vor urma performance-uri de poezie contemporană cu Anne-James Chaton, Laurent Jarfer şi Norzeatic.

În cea de a doua zi a târgului, 22 octombrie 2010, Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) va inaugura, la ora 14:00, expoziţia „Nobleţea scriiturii feminine”, dedicată poetelor române care s-au exprimat în limba franceză.

De la ora 18.00, la Institutul Francez, poeta Svetlana Cârstean susţine atelierul de poezie „Cercul poeţilor apăruţi”, cu tema „Cine editează? Cine promovează?”, împreună cu editori de poezie de renume. Atelierul va fi urmat de o lectură a poetului Sorin Gherguţ, care îşi va prezenta cel mai recent volum, „Orice” (Editura Pandora M).

De la ora 21.00, la Institutul Francez se va desfăşura Noaptea Albă a Poeţilor, în cadrul căreia Ion Mureşan, Alexandru Muşina, Simona Popescu, Lucian Vasilescu, Ioan Es. Pop, Angela Marinescu, Floarea Ţuţuianu, Gabriel Chifu, Marin Mălaicu Hondrari, Beatrice Popescu, Cosmin Perţa, Liviu Ioan Stoiciu, Mihail Gălăţanu, Paul Aretzu, Şerban Axinte, Mircea Bârsilă şi Marian Drăghici îşi vor preda, pe rând, ştafeta într-un şir bilingv de lectură, punctat de improvizaţiile lui Mircea Tiberian.

Pe 23 octombrie 2010, la Institutul Francez vor fi organizate ateliere de poezie pentru copii. De la ora 17.00, la MNLR se va ţine o lectură orchestrată de Ioan Groşan, cu Ioan Es. Pop, Ion Mureşan şi Eugen Suciu, acompaniată de Mircea Tiberian şi Nadia Trohin pe acorduri de jazz. De la ora 20.00, scriitorul Anne-James Chaton este invitat la “Sâmbăta sonoră”, la Centrul Naţional al Dansului din Bucureşti.

Ca şi celelalte 150 de institute sau centre culturale franceze care există în lume la ora actuală şi care sunt subvenţionate de Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Francez din Bucureşti îşi desfăşoară activităţile în concordanţă cu două misiuni principale: predarea limbii franceze orientată spre un public diferit de cel şcolar li difuzarea culturii li creaţiei artistice franceze în cooperare cu partenerii culturali din ţara de reşedinşă.

Număr de vizualizări :1137


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro