Joi, 7 octombrie 2010, ora 18:00, la Librăria Dalles (B-dul Nicolae Bălcescu, nr. 18, Bucureşti) va avea loc lansarea romanului “Trei femei” de Stelian Ţurlea, apărut în colecţia „Proză” a Editurii Cartea Românească. Prezintă: Bianca Burţa-Cernat, Alex Ştefănescu şi Daniel Cristea-Enache.
„Avem nişte vieţi neînsemnate, obişnuia să spună mama mea, peste care a venit un război mondial, apoi comuniştii care au schimbat un regim şi visele ei au rămas neîmplinite. Dar cu toate astea, continua ea, nimeni n-are dreptul să ne distrugă. M-am gândit să vă spun o poveste care ar putea fi adevărată, în care trei generaţii de femei poartă pe umeri vina celei dinainte, cum am auzit când eram prunc, o poveste cu femei fără de care lumea noastră n-ar mai fi cum este. M-am gândit ca toate câte s-au petrecut cu noi într-o jumătate de secol să fie văzute prin ochii lor, cu măruntele zbateri de fiecare zi şi cu puterea lor de a îndura, fără de care n-am fi rezistat.”, a scris Stelian Ţurlea.
„Autor a zeci de cărţi, prozator şi publicist ultraprofesionist, Stelian Ţurlea îndeplineşte principala obligaţie pe care o are cine scrie şi anume aceea de a nu-l plictisi pe cititor.”, a scris critical literar Alex Ştefănescu, pe coperta a patra a volumului.
„În cazul lui Stelian Ţurlea, dexteritatea narativă – sau profesionalismul, cu un cuvînt la fel de discreditat, în chip bizar, în lumea literară dîmboviţeană – face ca autorul să pianoteze la fel de atrăgător în partitura pur aventuroasă a pubertăţii (romanele cu Daniel), ca şi în cheia sentimentală a maturităţii încă ingenue, în situaţii sociale dramatice, precum cele din decembrie 1989, ca şi în psihoza introvertirii traumatizate, în contextul anchetei detectivistice, ori în tipare de basm potrivite pe organismul interlop al mediului valah în tranziţie.” (Dan C. Mihăilescu)
„Ceea ce surprinde în scrisul lui Stelian Ţurlea este diversitatea registrelor prozastice. Excelent profesionist, autorul abordează specii diferite şi subvariante distincte ale aceluiaşi gen. Romanul poliţist şi romanul pentru copii (cu deschidere, voită, către percepţia unui public matur), romanul de dragoste şi cel politic-istoric sînt abordate şi conduse, de fiecare dată, pe cîte un vector specific.” (Daniel Cristea Enache)
Stelian Ţurlea s-a născut la 6 ianuarie 1946. A urmat studii de filologie (1968) şi filosofie (1976), la Bucureşti. A fost aproape trei decenii redactor de politică externă (Revista Lumea), a condus, după 1989, revistele Lumea, Zig-Zag, apoi ziarul Meridian şi a lucrat în televiziune, ca şef al departamentului de ştiri al Antenei 1. Din 1996 lucrează la ProTV, din 2000 este şi editor senior al Ziarului de duminică. Lucrările sale includ douăsprezece romane, zece cărţi de publicistică, nouă cărţi pentru copii şi două traduceri. A îngrijit o serie de albume despre Bucureştiul din vremea lui Carol I (în trei volume); despre lucrările publice în vremea lui Carol I, despre Palatul Patriarhiei, Palatul regal şi cronica restaurării Palatului vechi al BNR.
A cîştigat Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii (2003), Premiul Asociaţiei Editorilor din România pentru literatură pentru copii (2005), Premiul Special al Uniunii Scriitorilor(2006), Premiul Asociaţilor Scriitorilor din Bucureşti (2007).
A fost nominalizat la Premiul Uniunii Scriitorilor pentru literatură pentru copii în 2000 şi Premiul AER pentru roman în 2003.