Luni, 18 octombrie 2010, în deschiderea Festivalului de Teatru de la Piatra Neamţ, Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, sprijinită material de Fundaţia Culturală „Ion Coman”, a acordat premiul pentru „cel mai bun secretar literar” tinerei care, cu inteligenţă, pasiune şi o remarcabilă eficienţă, îndeplineşte această funcţie la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ – Genţiana Ionescu.
Premiul constă într-o gravură semnată de artistul plastic Mircea Nechita și cărți de specialitate.
Născută la Ploiești, pe 7 martie 1982, Gențiana Ionescu a absolvit în 2005 Facultatea de Filosofie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. În perioada 2004–2006, a jucat rolul de mediator cultural pentru Asociația „Vector” din Iași. Începând din 2006, este secretar literar al Teatrului Tineretului și coordonator artistic al Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț.
Tot pe 18 octombrie 2010, Fundația Culturală „Camil Petrescu” a lansat volumul semnat de Miruna Runcan – „Habarnam în orașul teatrului. Universul spectacolelor lui Alexandru Dabija” (însoțit de un interviu realizat de Olivia Grecea). Cartea a fost publicată de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu” și Editura Limes cu sprijinul UNITER, al Teatrului Odeon și al Teatrului Municipal din Turda.
Bizuindu-se pe o amiciție de durată și pe admirația pe care o poartă creatorului de teatru, criticul Miruna Runcan reînnoadă firul interviului din volumul „Cinci divane ad-hoc” (conceput și publicat în 1994, împreună cu C. C. Buricea-Mlinarcic) și repară astfel o nedreaptă absență: „Habarnam în orașul teatrului” nu e doar prima carte despre „universul spectacolelor lui Alexandru Dabija”, ci și o călătorie temerară, plină de suspans, dincolo de evidențe, pe tărâmul uimirii și al… imponderabilului.
Nimic mai firesc decât lansarea acestui volum-eveniment la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, acolo unde, montând, în 1976, „Răfuiala” de Ph. Massinger, Alexandru Dabija atrăgea pentru prima dată atenția asupra calităților sale regizorale. Au prezentat volumul: autoarea Miruna Runcan, editoarea Florica Ichim și actorul Liviu Timuș, directorul Festivalului. A vorbit despre eroul cărții scenograful Dragoș Buhagiar.