spot_img

Expoziţia „Cum a fost posibil?”, dedicată victimelor Holocaustului din România, itinerată la Tel Aviv

În perioada 24-31 octombrie 2010, Parlamentul israelian (Knesset-ul) va găzdui lucrările expoziţiei „Cum a fost posibil?”, dedicată victimelor Holocaustului din România. La iniţiativa Asociaţiei parlamentare israeliene pentru memoria Holocaustului, în Sala Ierusalim a Knessetului, pe 27 octombrie 2010, ora 10:20, va avea loc o sesiune specială în cadrul căreia va fi prezentată expoziţia „Cum a fost posibil?”, realizată de artiştii români: George Anghelescu, Mariana Cîmpeanu, Ioana Gorzo, Adrian Popescu, Adrian Preda, Oana Sfetcu, Simona Vilău.

Expoziţia este rezultatul participării a şapte tineri artişti plastici români (George Anghelescu, Mariana Cîmpeanu, Ioana Gorzo, Adrian Popescu, Adrian Preda, Oana Sfetcu, Simona Vilău), în perioada 3-16 august 2009, la prima ediţie a taberei de creaţie de la Borsec, organizată de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Expunerea tablourilor de către ICR Tel Aviv la Parlamentul israelian este realizată cu ajutorul preşedintelui Knesset-ului, Reuven Rivlin, şi a deputatului Ilan Gilon.

În perioada 1-30 noiembrie 2010, expoziţia va fi accesibilă publicului larg la sediul Institutului Cultural Român de la Tel Avivb (dul. Shaul HaMelech 8).

Totodată, cu ocazia comemorării Zilei Holocaustului din România, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza două conferinţe susţinute de conf. dr. Alexandru Florian, director executiv al Institutului „Elie Wiesel”.

Pe 26 octombrie 2010, ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv (bd. Shaul HaMelech 8), va avea loc conferinţa cu titlul: „Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România şi memoria victimelor” – Invitat: prof. dr. Raphael Vago, Departamentul de istorie al Universităţii din Tel Aviv

Pe 28 octombrie 2010, ora 17:00, la Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din România, Universitatea Ebraică din Ierusalim, Clădirea Yitzhak Rabin, Sala 3001, va avea loc dezbaterea cu tema: „Receptarea Holocaustului din România în spaţiul public” – Invitaţi: dr. Leon Volovici, Universitatea Ebraică din Ierusalim, şi prof. dr. Liviu Rotman, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, director al Institutului pentru Studierea Istoriei Evreilor din România.

Dr. Alexandru Florian este director executiv al Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii „Dimitrie Cantemir”.
Autor de cărţi, studii, eseuri şi articole în reviste de specialitate şi cotidiene, dr. Alexandru Florian este afiliat la diverse asociaţii civice şi ştiinţifice, cum ar fi: Asociaţia pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului (MCA), Asociaţia „Moştenirea Culturală a Evreilor din România”, Comisia UNESCO România, ş.a.
Printre cele mai importante titluri publicate menţionăm: Fundamentele doctrinelor politice, Editura Universitară, Bucureşti, 2006¸ Modele politice ale tranziţiei, Editura GEEA, Bucureşti, 2004, România şi capcanele tranziţiei, Editura Diogene, Bucureşti, 1999.

Statul Român şi-a asumat tragedia Holocaustului din România şi responsabilitatea guvernului Ion Antonescu în ce priveşte uciderea a aproximativ 300.000 de evrei, cetăţeni români. În urma prezentării în Parlament a Raportului Comisiei Internaţionale de Studiere a Holocaustului din România ”Elie Wiesel”, în România s-a instituit Ziua de comemorare a victimelor, în data de 9 octombrie, s-a înfiinţat Institutul Naţional de Studiere a Holocaustului ”Elie Wiesel”, aflat sub patronajul Ministerului Culturii, şi s-a construit Memorialul Holocaustului.

Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508