„Poetică experimentală şi proiectul Miguel Hernández”

oct. 24th, 2010 | By | Category: Eveniment

Mâine, 26 octombrie 2010, ora 11:00, la Universitatea de Vest din Timişoara are loc conferinţa „Poetica experimentală şi proiectul Miguel Hernández“, susţinută de Prof. Josep Pérez i Tomás.Evenimentul este organizat de Institutul Cervantes Bucureşti şi Universitatea  de Vest Timişoara.

Conferinţa profesorului Josep Pérez i Tomás îşi propune să pună în legătura mediul poetic experimental cu proiectul desfăşurat la Universitatea Miguel Hernández din Elche, Spania, în perioada 2007-2010, anticipând centenarul cunoscutului scriitor. Obiectivul acestui proiect a fost cel de a conecta vocea hernandiană cu viziunea critică, esenţial creativă, a poeţilor experimentalişti, rezultatul traducându-se într-o serie de expoziţii de artă, ale căror titluri sunt: “Miguel Hernández, poetul” (Poezia vizuală), “Rădăcini şi speranţe” (Poezia obiect), “Cuvântul de lângă zid” (Graffiti), “Poezia în acţiune” (creaţie video), “De la vers la imagine” (Pictura compromisului), şi “Pictura versurilor” (Concretete poetica). Imagini ale acestor expoziţii vor fi prezentate  la conferinţa de la Timişoara.

Poet şi dramaturg spaniol de mare anvergură, Miguel Hernández (1910-1942) a făcut parte dintr-o generaţie de scriitori – generaţia ’36 – cu o acută conştiinţă socială, influentaţi în egală măsură de autorii Secolului de Aur şi de mişcările avangardiste ale perioadei interbelice. Susţinător al Republicii în timpul Războiului Civil din Spania, Miguel Hernández a fost condamnat de autorităţile franchiste întâi la moarte, pedeapsa comutată apoi în 30 de ani închisoare. A scris unele dintre cele mai percutante versuri ale sale în închisoare (unele, păstrate chiar de gardieni), şi a murit în penitenciar, de tuberculoză, la vârsta de 31 de ani.

Josep Pérez i Tomás (1951) este doctor în Arte Frumoase, profesor de Arta Urbană la Universităţii Miguel Hernández şi prorector al Direcţiei pentru Extindere Universitară.

Proiectul este organizat în colaborare cu Universitatea de Vest din Timişoara şi cu Universitatea Bucureşti, cu sprijinul Universităţii Miguel Hernández din Elche.

Număr de vizualizări :1382


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro