Mai sunt trei zile până la deschiderea Festivalului Naţional de Teatru, ediţia a XX-a

oct. 26th, 2010 | By | Category: Postcard

Luni, 25 octombrie 2010, ora 11.00, la sediul UNITER, a avut loc conferinţa de presă a celei de-a XX-a a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru ce va avea loc la Bucureşti, în perioada 30 octombrie-7 noiembrie 2010. Alături de gazdele întâlnirii de la sediul UNITER, Cristina Modreanu, director artistic FNT, şi Aura Corbeanu, director executiv FNT, au participat şi reprezentanţi ai co-producătorilor şi partenerilor: Mihaela Păun, director ArCub, Tania Radu, Vicepreşedinte ICR, Tomasz Kluz, coordonator de programe al Institutului Polonez, şi reprezentanţi ai Institului Francez şi ai British Council.

Cristina Modreanu a început conferinţa prin a sublinia existența a două tendințe generale cu privire la teatrul românesc reflectate în programul festivalului – prima, că diferențele dintre companiile independente și companiile instituționalizate țin doar de modul de organizare, rezultatele fiind comparabile din punct de vedere al calității artistice, a doua – că separarea în secțiuni diferite a spectacolelor românești și a spectacolelor din străinătate începe și ea să fie contrazisă de realitate, mai multe spectacole din program fiind create fie de regizori din străinătate în teatre românești, fie de creatori români care au lucrat peste granițe (un caz unic, în persoana lui Silviu Purcărete, semnatarul unei coproducții internaționale cu “Regele moare” de Eugen Ionesco). Directorul artistic al evenimentului a continuat prin a declara: ”colaborarea cu creatori din afară care au venit să monteze în România este, pentru teatrul românesc, o gură de oxigen absolut necesară. Vor fi tot mai multe astfel de exemple în viitor, pentru că trăim într-o lume globalizată”. Este vorba despre premierele din FNT : “Măsură pentru măsură” în regia lui Matthias Langhoff, o producţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi “Interzis accesul animalelor” de Rodrigo Garcia, o producţie a Teatrului Naţional din Timişoara, dar și despre alte spectacole din programul FNT – Odysseia în regia lui Tim Carrol la Teatrul Național Craiova, sau Hamlet, în regia și coregrafia lui Peter Uray, la Studio M din Sf. Gheorghe.

Tania Radu, Vicepreşedinte ICR a precizat că instituția pe care o reprezintă a contribuit în acest an cu 120.000 lei pentru participarea la FNT a directorilor de teatre, directorilor de festival şi a criticilor de teatru din străinătate, lucru ce se integrează perfect în strategia ICR de promovare a teatrului românesc în lume. În continuare, reprezentanții celorlalte institute culturale au subliniat contribuția lor, care a completat și a îmbogățit programul FNT 2010.

Aura Corbeanu a mulțumit tuturor partenerilor FNT 2010, anunțând că implicarea acestora a echilibrat bugetul evenimentului, acesta fiind de 550.00 Euro și 100.000 Euro în servicii și publicitate.

În încheiere, Cristina Modreanu a declarat: ”Am încercat prin alegerile făcute pentru programul FNT în acești trei ani de mandat, să descurajez gândirea în clișee despre teatru și să subminez rezistența la nou care se simte adesea în teatrul românesc. Cred că teatrul de calitate trebuie să provoace, să fie viu, să neliniștească. Abia dacă suntem cu toții de acord cu ceea ce vedem pe scenă înseamnă că avem o problemă”.

Programul FNT se găsește la pagina web: www.fnt.ro

Număr de vizualizări :1389


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro