Institutul Cultural Român de la Stockholm, în topurile presei culturale suedeze

oct. 8th, 2010 | By | Category: Postcard

Institutul Cultural Român de la Stockholm este din nou prezent în clasamentele presei suedeze. Astfel, în numărul de joi, 7 octombrie 2010 al publicaţiei Stockholm City”, ICR Stockholm este inclus în topul celor mai sofisticate 7 spaţii culturale din capitala Suediei. Redacţia îşi motivează preferinţa alegând câteva dintre evenimentele de pe agenda institutului din toamna aceasta: „Institutul Cultural Român de la Stockholm organizează concerte cu coruri de muzică bizantină, îşi promovează cea mai recentă expoziţie ca fiind epilog la „Bienala Bucureşti 4”, ca să nu mai vorbim de instalaţia Herta Müller.” Potrivit redacţiei, topul îşi propune să „atragă atenţia cititorilor asupra celor mai delicioase capricii culturale ce înfloresc în oraşul nostru”, capricii de care redacţia se arată „îndrăgostită”.

“Stockholm City” este un ziar bi-săptămânal, cu un tiraj de peste 110 000 de exemplare, care se distribuie gratuit. Este pentru a doua oară în acest an când ICR Stockholm este inclus într-un clasament al publicaţiei. În ediţia din 11 martie 2010, expoziţia „There Is No Alternative”, realizată de ICR Stockholm şi galeria Konsthall C a fost plasată pe locul 1 în topul evenimentelor artistice ale oraşului, cu constatarea: „Institutele culturale străine au devenit dintr-o dată cele mai bune galerii de artă din oraş – iar românii sunt în frunte”.

De altfel, încă de la începutul anului, ICR Stockholm a fost prezent în topurile presei suedeze. Cel mai mare cotidian din Suedia, Dagens Nyheter, cu un tiraj de 335 600 de exemplare, publica pe 31 decembrie 2009, un clasament care plasa institutul printre „eroii care au dat dinamism, culoare şi prospeţime oraşului Stockholm în anul 2009“. ICR Stockholm era declarat ca fiind „o injecţie de cultură“, „o încercare extrem de reuşită – şi pentru care noi, cei din Stockholm, îi suntem recunoscători – de a reliefa profilul cultural al unei naţiuni“.

Aprecierile la adresa institutului au continuat pe tot parcursul anului 2010. Astfel, expoziţia „The Realism Question” a determinat cotidianul „Aftonbladet” să afirme, într-o amplă recenzie publicată pe 14 iulie 2010, următoarele: „Institutul Cultural Român a devenit în ultimii ani un actor important în viaţa artistică a Stockholmului, cu un program expoziţional orientat către teme sociale, la standarde intelectuale foarte ridicate.”

Număr de vizualizări :1490


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro