Festivalul Filmului Rus, prima ediţie

oct. 19th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 22-28 octombrie 2010, la Cinema Studio din Bucureşti şi la Cinemateca Eforie va avea loc Festivalul Filmului Rus, prima ediţie. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, în parteneriat cu Arhiva Naţională de Film, Uniunea Cineaştilor şi Studiourile MOSFILM. Vor fi proiectate o serie de lungmetraje, de la “Zboară cocorii”, premiat cu Palme d’Or la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în 1958, până la producţii lansate în acest an. Festivalul include şi o proiecţie de filme de animaţie realizate în perioada 1930 – 1970. Festivalul se deschide vineri, 22 octombrie 2010, ora 19:00, la Cinema Studio, cu o seară de gală la care va fi proiectat filmul “Lăcaşul îngerului” (2008), în prezenţa regizorului Nikolay Dreyden.

Alături de opere faimoase ale unor regizori consacraţi, precum Andrei Tarkovski, Andrei Koncealovski, Nikita Mihalkov, Serghei Bondarciuk, Vasili Şukşin, Pavel Lunghin, Andrei Zviaghințev, evenimentul programează filme semnate de nume reprezentative pentru noile generaţii de cineaşti din Rusia, distinse la festivaluri internaţionale importante: Ivan Vîrîpaev, Nikolay Dreyden, Valeriya Gay Germanika, Alexei Popogrebski.

Festivalul va fi prefațat joi, 21 octombrie 2010, ora 18.00, la Cinemateca Union, de vernisajul unei expoziții de desene semnate de Serghei Eisenstein. Expoziția, organizată de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Muzeul Filmului Rus şi cu Arhiva Naţională de Film, va putea fi vizitată până pe 28 octombrie 2010. La vernisaj vor fi prezenţi directorii Muzeului Filmului Rus, Naum Kleiman şi Maxim Pavlov.

Joi, 21 octombrie 2010, de la ora 11.00, la sediul ICR (Aleea Alexandru 38, Bucureşti) va fi organizată o conferinţă de presă la care vor participa Horia-Roman Patapievici, Nikolay Dreyden, Naum Kleiman, Maxim Pavlov, Marian Ţuţui (Arhiva Naţională de Filme), Alina Sălcudeanu (Centrul Naţional al Cinematografiei), Constantin Pivniceru (vicepreşedinte al Uniunii Cineaştilor din România) ,Carmen Zamfirescu (Uniunea Cineaştilor din România) şiŞtefana Mărmureanu (Institutul Cultural Român).

Număr de vizualizări :1085


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro