Dora Pavel îşi lansează “Pudră” la Cluj

oct. 7th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

Astăzi, 8 octombrie 2010, ora 13:30, la sediul Uniunii Scriitorilor din România– Filiala Cluj (Str. Universităţii nr.1) are loc lansarea volumului “Pudră” de Dora Pavel, în cadrul evenimentului “Zilele prozei”, desfăşurat la Cluj în perioada 8-9 octombrie 2010. Prezintă Alex Goldiş, Ovidiu Mircean şi Irina Petraş.

Ce-ai face dacă te-ai trezi dintr-o moarte clinică, în miez de noapte, într-o capelă cu uşa ferecată, încorsetat în dantelă, singurul viu, între alte catafalcuri, înspăimântat mai mult de propria înviere decât de starea pasageră în care te-ai aflat, în timp ce pe toţi ai tăi, părinţi şi fraţi, veri, unchi şi mătuşi, cunoscuţi şi colegi, ţi-i închipui dormind linistiţi, obişnuiţi deja cu gândul şi începând să se replieze din mers, să-şi ordoneze altfel viaţa, fără tine, împovăraţi pe moment doar de obligaţia de-a te ajuta să treci dincolo, pe de-a-ntregul şi decent, aşa cum se cuvine, cu tot trusoul mortuar, cu tot ceremonialul statornicit de când lumea pentru un eveniment ca ăsta?

E doar una dintre interogaţiile bulversante la care noul roman al Dorei Pavel răspunde prin odiseea întoarcerii în lume a lui Carasiniu, tânărul restaurator de artă care află acum că viaţa, ca şi moartea, poate surveni oricând. O naraţiune densă, a cărei miză depăşeşte sugestiile titlului. Dincolo de orice parabolă a fardului şi măcinarii, a falsului şi deşertăciunii, romanul “Pudră” atinge zone incontrolabile ale umanului.

Dora Pavel este licenţiată în Litere. A lucrat în învăţământ şi în cercetare, iar, din 1990, ca redactor al Studioului de Radio Cluj. A debutat editorial cu versuri, într-un volum colectiv, în 1984, publicând apoi patru cărţi de poezie: Naraţiuni întâmplătoare (1989), Poemul deshumat (1994), Creier intermediar (1997), Muncile lui Don Quijote (2000). În 1999, îi apare un volum de povestiri, Întoarce-te, Esthera, după care se dedică, în exclusivitate, romanului. Pentru Agata murind (2003) a fost distinsă cu Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România.

La Editura Polirom a publicat ediţia a II-a a romanului Agata murind, în 2004, precum şi romanul Captivul, în 2006, acesta din urmă primind Premiul „I. D. Sîrbu“ al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România. La începutul anului 2010, îi apare la Editura Polirom cel de-al treilea roman, Pudră.

O parte din activitatea sa publicistică este cuprinsă în volumele de interviuri Armele seducţiei (2007), Rege şi ocnaş. Din culisele scrisului (2008), precum şi Gheorghe Grigurcu, O provocare adresată destinului. Convorbiri cu Dora Pavel (2009).

A mai fost distinsă cu Premiul „Timotei Cipariu“ al Academiei Române (2000), cu Premiul „Pavel Dan“ pentru proză al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (2007) şi cu Premiul „Cartea anului – Publicistică“ al Filialei din Cluj a Uniunii Scriitorilor din România (2007).

Număr de vizualizări :1517


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro