Ansamblul architectural „Rechinii roşii”, pe soclul din Piaţa Presei Libere

oct. 11th, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 12 octombrie 2010, ora 18:00, Piaţa Presei Libere din Bucureşti va găzdui, în cadrul „Proiect 1990”, ansamblul sculptural „Rechinii roşii” al artistului Mihai Balko. Iniţiatorul „Proiect 1990” este Ioana Ciocan, asist. drd. în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Bucureşti. Proiectul este susţinut de Asociaţia Volum Art.

„Rechinii roşii” este un discurs ironic la adresa situaţiei politice de după căderea comunismului în ţările din Europa de Est. Ansamblul arhitectural în care îmi plasez lucrarea este unul cu trimitere directă la epoca comunistă, oferind cadrul ideal unui discurs plastic contextualizat. Rechinii roşii sunt istorie topită. Rechinii înoată în ape tulburi. Ei sunt fragmentele rezultate din destrămarea stelei sovietice; reasamblarea acestor fragmente poate naşte o altă structură totalitară. Rechinii gravitează în jurul unei structuri politice neconturate pentru a o devora şi a forma din nou întregul. Rechinii roşii sunt un avertisment, o atenţionare. ”, a spus Mihai Balko.

„Rechinii roşii” este al treilea eveniment din „Proiect 1990”, lansat de Ioana Ciocan în ianuarie 2010, proiect ce marchează o serie de evenimente care au ca scop amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei, rămas liber înca din 1990.

Parteneri media : Modernism.ro, Radio România Cultural

Număr de vizualizări :1401


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro