“Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică” de Radu Mărculescu

oct. 21st, 2010 | By | Category: Eveniment

Astăzi, 22 octombrie 2010, ora 18:00, în ceainăria Librăriei Cărtureşti (str. Arthur Verona 13-15, Bucureşti) se va lansa volumul “Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică” de Radu Mărculescu, Editura Humanitas, ediţia I-a, colecţia “Memorii/Jurnale”. Volumul va fi prezentat de Neagu Djuvara, Dan C. Mihăilescu şi Lidia Bodea. Volumul a fost distins cu premiul “Magazin istoric 2000”, pentru cea mai bună carte de istorie.

Impresionanta poveste a lui Radu Mărculescu a fost relatată nu demult pentru publicul larg de “Jurnalul naţional” şi de “Evenimentul zilei” şi a fost inclusă într-un film documentar realizat de Marius Herghelegiu. După 1989, Radu Mărculescu şi-a împărtăşit în pagini memorialistice experienţa prizonieratului în URSS. Supravieţuitor -poate ultimul -al unei bătălii decisive pentru al Doilea Război Mondial, martor direct al Istoriei şi totodată al unor istorii din viaţa ofiţerilor români şi de alte naţii în lagărele sovietice – istorii de oroare, dar şi eroice sau pur şi simplu emoţionante –, Radu Mărculescu a scris o carte remarcată la apariţia primei ediţii, în 2000, de Monica Lovinescu şi distinsă de Fundaţia Culturală Magazin istoric cu Premiul „Dimitrie Onciul“. Ediţia Humanitas este cea de a treia a acestei cărţi care, în 2008, a fost tradusă şi în germană.

„De-a lungul [precedentului deceniu] ne-au fost puse la dispoziţie mărturiile prin care vom putea reconstitui, când va sosi vremea aducerii-aminte, jumătatea de secol ce pare a ne fi desfigurat pe fiecare în parte şi pe toţi împreună. Rămăseseră însă zone de umbră stăruitoare. Una dintre ele este redată acum istoriei cu o mărturie de o valoare indiscutabilă… prin calitatea nu doar umană, ci şi intelectuală [a autorului]… Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică… reprezintă, după ştiinţa noastră, primul document de o atare amploare asupra soldaţilor şi ofiţerilor români prizonieri de război în Uniunea Sovietică. …Pe lângă talent (deoarece are şi talent literar), ţinută, demnitate, curaj… Radu Mărculescu are şi o memorie stăpână pe timp. Graţie ei, zeci şi zeci de nume pierdute în anonimat redevin acum ceea ce au fost: personaje istorice. Îţi vine să crezi că autorul-martor a uitat să îmbătrânească tocmai pentru a ne propune drept modele pe aceşti oameni care, în condiţii de o extremă vitregie, au «învăţat să-şi iubească» semenii. Şi asta unde? Într-un sistem represiv ca Gulagul, întemeiat pe ură, trădare, delaţiune!“ , a scris Monica LOVINESCU în revista România literară, 11 aprilie 2001.

„O carte care m-a zguduit profund.“ (Mircea CARP, Memoria nr. 57, 2006)

Număr de vizualizări :2136


One Comment to ““Pătimiri şi iluminări din captivitatea sovietică” de Radu Mărculescu”

  1. Constanta spune:

    O lectie de viata si de istorie – aceasta carte, impreuna cu autorul ei. Am citit-o intr-o editie anterioara si vi-o recomand din toata inima!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro