“Nasul lui Mussolini” de Lluis-Anton Baulenas

oct. 12th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

La Editura Meteor Press a apărut volumul Nasul lui Mussolini” de Lluis -Anton Baulenas.

Romanul prezintă povestea unei tinere revoluţionare comuniste care primeşte misiunea de a-l asasina pe dictatorul Primo de Rivera. În aşteptarea ordinului, se ascunde împreună cu tatăl ei într-un sat din Pirinei. Anii trec, însă ordinul nu mai soseşte. Singură şi izolată, pradă sărăciei şi mizeriei, Berta se luptă pentru supravieţuire, încercând cu disperare să se agaţe de idealuri. În sat cunoaşte o tânără femeie cu spirit independent, implicată într-o legătură sentimentală încurcată cu o persoană influentă din provincie. Relaţia amândurora conduce către un final surprinzător şi splendid. Cu o artă fără cusur, pornind de la chinul unei aşteptări ce pare fără sfârşit, Lluís-Anton Baulenas reuşeşte să construiască un argument sugestiv, înţesat de intrigi şi plin de tensiune narativă, situat într-o epocă în care, cu sovieticii ajunşi la putere, utopia putea deveni, în sfârşit, realitate.

Ceea ce se întâmplă în “Nasul lui Mussolini” este prea puţin important în comparaţie cu ceea ce nu se întâmplă: ai arma în mână, ştii care îţi este ţinta, eşti pregătit să tragi şi, dintr-o dată, timpul rămâne suspendat în aşteptarea unui ordin.

Aceasta este drama prin care trece Berta Panatis, al cărei destin refuză să se împlinească.

Cu personaje aflate într-o luptă continuă, pentru care nu contează drumul pe care îl parcurg, ci ceea ce se află la capătul lui, “Nasul lui Mussolini” este romanul unei aşteptări.

Număr de vizualizări :1531


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro