“Poezie la …Tecuci”

oct. 5th, 2010 | By | Category: Postcard

În perioada 1-2 octombrie 2010, la Casa de Cultură din Tecuci (judeţul Galaţi) a avut loc Festivalul Naţional de Poezie “Costache Conachi”, ediţia a XVIII-a. Angela Baciu, consilier cultural al Casei de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro un amplu reportaj al acestei ediţii, pe care-l redăm, integral, mai jos:

“Omule, slabă fiinţă, şi la patimi cu plecare,

Unde ţi-i înţelepciunea, unde ţi-i mintea cea mare?…

De te-nalţi şi zbori cu mintea la tronul Dumnezeirii,

De măsori pământ şi ceruri şi pătrunzi tainele firii, –

Nu te-ngâmfa, că eşti ţărna  pe care o poartă vântul,

Cât e plânge ca în patimi tu singur îţi sapi mormântul”

Costache Conachi, (fragment extras din pliantul festivalului)

Şi în acest an a avut loc la Tecuci, FESTIVALUL NAŢIONAL DE POEZIE    “COSTACHE CONACHI”, ediţia a XVIII-a,  în zilele de 1-2 octombrie 2010, într-o toamnă sublimă, în frumoasa şi romantica sală “Ion Petrovici” la  Casa de Cultură din Tecuci.

Au fost prezenţi numeroşi scriitori, redactori de reviste, presa  locală şi din oraşele învecinate – ziare şi televiziuni, TVR Cultural – reprezentat de prietena noastră, d-ra Clara Mărgineanu, tineri, elevi şi, în special, concurenţii festivalului.

Şi în acest an, din juriu au făcut parte mari personalităţi- dacă anul trecut preşedintele juriului a fost poetul Gellu Dorian, iar acum doua ediţii regretatul poet Cezar Ivănescu (n.1941 – dec.2008)- în acest an 2010, juriul a fost prezidat  de scriitorul şi traducătorul Leo Butnaru. Din juriu au mai făcut parte:  poetul Lucian Vasiliu – redactor-şef “Dacia literară”, scriitorul Dionisie Duma,  poetul Cassian Maria Spiridon – redactor-şef la revsitele “Convorbiri literare” şi “Poezia”,   (din păcate, era plecat la un alt eveniment în străinătate şi nu a putut fi prezent, dar a transmis un salut de prietenie), poeta Florina Zaharia – redactor-şef la revista “Dunărea de Jos”, şi  scriitoarea Clara Mărgineanu.

În prima parte a festivalului, conform programului stability, au avut loc: un excelent recital de muzică clasică (lăută renanscentistă), susţinut de Constantin Lazăr (Iaşi), lansarea cărţilor: “Fuga în roşu” de Săndel Stamate – prezentată de Dionisie Duma, “Meandre” de Mihai Ştefăniu – prezentată de Viorel Burlacu şi “Poeme liturgice” de Petru Dinvale – prezentată de Paul Sânpetru, precum şi un minunat recital poetic din creaţia scriitorilor prezenţi. A fost o mare bucurie să ascultăm poezie….la Tecuci şi  să sărbătorim, astfel, majoratul festivalului, cum bine a precizat cineva, aflându-ne la a VIII-a ediţie a acestuia.

În partea a doua a festivalului, într-o atmosferă deosebit de caldă , d-ul Viorel Burlacu – Directorul Casei de Cultură din Tecuci şi organizatorul evenimentului, a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru sprijin, implicare şi prietenie. Mai întâi, a luat cuvântul poeta Florina Zaharia  prezentând  volumul “Poeţi la castel” – cu laureaţii ediţiei 2009, a felicitat concurenţii din acest an, a vorbit despre revista “Dunărea de Jos”, din cadrul Centrului Cultural “Dunarea De Jos”, şi a prezentat publicului larg cărţile poştale editate de instituţia amintită. A urmat un recital muzical susţinut de talentaţii elevi din corul de copii “Angelli”, împreună cu d-ul Mircea Caloianu, creând o atmosferă veche plină de nostalgii şi amintiri.. A urmat, apoi, lansarea altor cărţi: “Amiaza omului cu felinar” de Dan Bistricean – a prezentat Cristian Robu Corcan, “Tubaj cu şarpe” de Diana Corcan – a prezentat Cristian Robu Corcan, urmat de scurte discursuri ale autorilor.

În timpul evenimentului, redactorii de reviste prezenţi au oferit iubitorilor de artă reviste: “Dunărea de Jos” – redactor-şef Florina Zaharia, “Tecuciul Literar şi Artistic” – redactor-şef Eleonora Stamate, “Porto Franco” – redactor-şef  Sterian Vicol şi, nu în ultimul rând “ “Oglinda literară“– venit special de la Focşani redactorul-şef Gheorghe Neagu.

Festivalul s-a încheiat cu două momente aşteptate de toţi. Scriitorul şi traducătorul Leo Butnaru (Chişinău)  – invitatul de onoare al festivalului – a primit

Diploma de Excelenţă  din partea organizatorilor pentru întreaga carieră, tot Domnia Sa a primit şi o Diplomă de Excelenţă pentru întreaga contribuţie la dezvoltarea culturii româneşti şi la păstrarea spiritului ei authentic, oferită de Casa de Cultură a Sindicatelor Galaţi şi “Atelierele  de lectură ale poetei Angela Baciu”, înmânată chiar de subsemnata, nu înainte de a prezenta un laudatio, vorbind despre începuturile poetice, cariera, cărţile, interviurile şi întreaga carieră a scriitorului Leo Butnaru. Cu această ocazie, invitatului i s-au mai acordat o Diplomă de Merit din partea  Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional şi daruri sfinte de suflet oferite de Părintele Protopop  Gheorghe Joghiu.

În acest an, diplomele au fost înmânate concurenţilor chiar de preşedintele juriului d-ul Leo Butnaru şi de Viorel Burlacu – directorul Casei de Cultură Tecuci – acesta din urmă primind  şi o Diplomă de Merit pentru realizarea noii ediţii a festivalului, din partea  colegilor  de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, înmânată de Angela Baciu.

Organizatorii din acest an Ministerul Culturii şi Cultelor, Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Galaţi, Consiliul Judeţului Galaţi, Centrul Cultural “Dunărea de Jos” Galaţi, Primăria Municipiului Tecuci şi Casa de Cultură Tecuci, au acordat următoarele premii (în ordine):

Marele premiu – Denise Otai   (Suceava)
Premiul I – Andreea Teliban (Suceava)
Premiul II – Roxana Băltaru şi Adelina Dozescu (Timiş)
Premiul III – George Chiriac (Bacău) şi Irina Roxana Georgescu (Constanţa)
Mentiune – Andrei Velea (Galaţi)
Premiul revistei “Dacia Literară” – Denise Otai (Suceava)

Premiul Cenaclului literar “Calistrat Hogas” – George Chiriac (Bacău)
Premiul revistei “Porto Franco” : Maria Fărâmă şi Irina Roxana Georgescu
Premiul Societăţii Scriitorilor “Costache Negri” – Sabina Daniela Negru
Premiul revistei “Axe” – Nicoleta Donos
Premiul publicaţiei “Convorbiri literare” – Aurelian Ilie
Premiul “Ioanid Romanescu” – Andrei Velea (Galaţi)
Premiul revistei “Dunărea de Jos” – Irina Roxana Georgescu
Premiul revistei “Poezia” – Diana Băltaru
Premiul “Mihai Ursachi” – Adelina Dozescu
Premiul “Cezar Ivănescu” – Andreea Terevan

Cele 16 premii au fost oferite unor tineri creatori extrem de talentaţi, şi îi felicit pentru reuşitele lor, iar celor ce vor participa la următoarea ediţie le urez mult success.

Ne revedem la Tecuci în…2011 !

Angela BACIU, scriitor, membru U.S.R

Număr de vizualizări :2630


One Comment to ““Poezie la …Tecuci””

  1. Buna ! sa speram sa fie !
    si poate voi participa si eu!
    accesati acest blog si veti gasi alte poezii!
    http://cazacupaul.blogspot.com

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro