“Din copilăria unui hoher” de Dan Trif

oct. 6th, 2010 | By | Category: Agenda de carte

De curând, la Editura Dacia XXI a apărut volumul “Din copilăria unui hoher” de Dan Trif, colecţia “Prozatori contemporani”.

“Supărat pe noi că ne-am prostit la Hodin, dascălu` a intrat în clasă, la prima oră, foarte nervos. Văzând globul pământesc de pe masă, s-a întors “stropşit” spre noi şi ne-a întrebat: “Copii, de ce-i turtit globu` la poli?” În clasă s-a lăsat o linişte grea. “Mă, voi n-auziţi, de ce-i turtit?” A urlat dascălu`. Câţiva am început să tremurăm. Întrebând a treia oară şi mai răstit, Letiţia s-a ridicat, smiorcăindu-se: “Domnu` dascăl, io nu l-am turtit, da` l-am văzut pe Jenu şi pă Ovidiu umblând la el şi strângându-l de poli! Io numa` l-am şters de colb”. Dascălul era şi mai furios. Ovidiu şi Jenu s-au ridicat în picioare galbeni de speriaţi ce erau şi i-au spus dascălului că ei nu l-au turtit, că nici nu se poate turti, pentru că globu` îi din lemn de frasin. Badea Mastan, sosit la şcoală ca să ia tobele pe care le bătea când era de dat o ştire (de la Colectiv sau de la Sfat, când trebuia să văruim pomii de la gard sau când trebuia să punem steagurile), a auzit de după uşă “necazul” din clasă. S-a gândit cum să ne ajute şi ne-a ajutat: a intrat în clasă şi a zis cu o voce serioasă:”Domnu` dascăl, nu-i sfădiţi pă prunci, că ei nu-s de vină, nu ei au turtit globu`, globu` ăsta aşa-l avem rămas de la unguri.”, a scris autorul.

Număr de vizualizări :2485


One Comment to ““Din copilăria unui hoher” de Dan Trif”

  1. valeria merca spune:

    Frumoase amintiri. Scrise cu mult umor. Sunt convinsă că această carte merită citită. Felicitări!

Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro