Spectacolul „PRAH/TATĂL” al Teatrul Naţional „Radu Stanca”, jucat în Germania

sept. 2nd, 2010 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 11 septembrie 2010, ora 19:00, la Black Box Gasteig din München, va avea loc premiera spectacolului coupé PRAH/ TATĂL” al Teatrul Naţional „Radu Stanca”- Secţia Germană. Spectacolul se va juca și la Nürnberg pe data de 12 septembrie 2010, la St. Peter Saal. Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Culturale Româneşti de la München cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

Spectacolul „PRAH/TATĂL” este un coupé de două spectacole după textul „PRAH sau Anatomia unei temeri” de  Spiro György şi, respectiv, “TATĂL sau Anatomia unei crime” de Csaba Miko. Producţia de la Sibiu poartă semnătura regizorului german Brigitte Drodtloff şi a scenografului român Alin Gavrilă, avându-i în distribuție pe Renate Müller- Nica, Franz Kattesch, Johanna Adam, Ali Deac și Wolfgang Kandler.

„Spectacolul nostru a avut avanpremiera pe 2 iunie, anul acesta, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, iar invitaţia primită de a organiza premiera spectacolului la München a fost primită cu mare entuziasm. Şi suntem cu atât mai bucuroşi deoarece am fost anunţaţi că s-au vândut toate biletele pentru această reprezentaţie” a declarat Anna Neamțu, şefa Secţiei Germane a teatrului.

La cererea Teatrului Radnóti Miklós din Budapesta, Spiró György a scris “Prah”, o piesă în două personaje, în care ne povesteşte cum un cuplu mai în vârstă, undeva în provincie, câştigă la lotto. Visul fiecăruia dintre noi devine pentru ei realitate. E uşor să visezi, dar e mult mai greu să te bucuri. Cuplul nu ştie ce să facă în această situaţie: nu-şi pot răscumpăra anii pierduţi şi să plătească în avans un viitor fericit. Indeciși, se hotărăsc să pună biletul câştigător într-o cutiuţă de cacao. Această bucurie neaşteptată este materialul unei situaţii teatrale excelente, urmările ei schimbând radical viaţa protagoniştilor.

“Tatăl sau Anatomia unei crime” a fost premiat ca cel mai bun text în 2005 în cadrul Bursei de Dramaturgie de la Heidelberg, Germania. Piesa are ca element central o crimă ce a avut loc într-o familie şi prezintă modele de depăşire a unei situații emoționale aproape imposibilă. Structurat asemenea unui roman poliţist psihologic, textul pătrunde în complexitatea structurii umane, portretizând cele mai ascunse şi, totodată, cele mai dureroase faţete ale psihicului.

Număr de vizualizări :1401


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro