Seară veneţiană dedicată Hertei Müller

sept. 27th, 2010 | By | Category: Eveniment

Joi, 30 octombrie 2010, ora 18:00, la Ateneo Veneto di Scienze, Lettere ed Arti (Campo San Fantin, 1897, Italia), are loc o seară dedicată Hertei Müller, laureata Premiului Nobel pentru literatură în anul 2009. Protagonistele serii vor fi tânăra artistă italiană Paola Zoppi, scriitoare, performer, director artistic al Festivalului LibrInTerra, jurnalist în domeniul cultural şi violonista Helga Ovale, absolventă a Conservatorului din Pavia.

Scenariul serii creat de Paola Zoppi reprezintă un montaj literar şi teatral de fragmente din primul roman tradus în limba italiană al Hertei Muller, “Il paese delle prugne” (editura Keller, 2008), punctate muzical de violonista Helga Ovale.

În deschiderea acestui adevărat performance literar-muzical, Paola Zoppi va face pentru publicul veneţian o scurtă prezentare a operei şi personalităţii Hertei Müller, plecând de la alte două romane traduse ulterior în limba italiană: „Lo sguardo estraneo, ovvero la vita è un peto in un lampione” (editura Sellerio, Palermo, 2009) şi „Cristina e il suo doppio” (editura Sellerio, Palermo, 2010).

Manifestarea este organizată de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, în colaborare cu prestigioasa instituţie veneţiană, fondată în anul 1812 prin decretul semnat de Napoleon Bonaparte.

Proiectul se înscrie în strategia filialei de la Veneţia a Institutului Cultural Român privind promovarea scriitorilor români şi a traducerilor de literatură română în Italia.

“În cărţile Hertei Müller cuvintele se mişcă fără o ţintă anume, într-un dezinteres glacial  care desfiinţează principiul însuşi al naraţiunii şi într-o obstinaţie pentru detalii care dezvăluie într-un mod aproape natural, fără nici o intervenţie externă, totala şi incurabila insensibilitate a lumii. […] În acest mod, socialismul realist nu mai reprezintă o abjecţie sau o sumbră profeţie, ci metafora perfectă a condiţiei umane.”, a scris Fabrizio Rondolino în “La Stampa”.

Număr de vizualizări :1215


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro