spot_img

Sărbătoare şi voie bună la inaugurarea noii pieţe Obor

Noua Piaţă Obor din Bucureşti, îşi va deschide porţile sâmbătă, 2 octombrie 2010, ora 10:00, în atmosfera de sărbătoare prilejuită de „Luna Recoltei”, motiv de petrecere şi bună dispoziţie. Primarul Neculai Onţanu îi invită pe toţi bucureştenii dornici să cumpere legume şi fructe din cea mai mare şi modernă piaţă a ţării. Doamne şi domniţe inedit îmbrăcate în haine tradiţionale româneşti sau în costume de epocă deosebit de atractive, vor îmbia numeroşii trecători din piaţa Obor să retrăiască atmosfera aparte a vechilor târguri de altă dată, întregită de spectaculoasa paradă a maşinilor de epocă.

Cântecul şi voia bună îşi vor avea locul bine determinat, pe zile şi ore, în funcţie deprogramul folcloric stabilit. Astfel, sâmbătă, 2 octombrie 2010, de la ora 10.00, vor urca pe scenă cele mai reprezentative voci ale muzicii populare româneşti: Maria Dragomiroiu, Maria Ciobanu, Elisabeta Turcu şi Taraful „Gelu Voicu” – „Teleormanul”.

Duminică, 3 octombrie 2010, de la ora 10.00, sărbătoarea Recoltei va continua, cumpărătorii veniţi în piaţă fiind întâmpinaţi de un deosebit program folcloric la care şi-au anunţat participarea: Gheorghe Roşoga, Mariana şi Mihai Călin şi Grupul „Liviu Vasilică” – „Teleormanul”.

Atmosfera de sărbătoare ce se va păstra toată luna octombrie, este prilejuită de inaugurarea parterului noii pieţe Obor şi va fi dată de prezenţa unui număr impresionant de ţărani veniţi din toate colţurile ţării care vor vinde legume şi fructe proaspete, de calitate, la preţuri cât mai mici, de producători.

Pe lângă tarabele din interiorul şi exteriorul pieţei, puse la dispoziţie comercianţilor, bucureştenii vor găsi în piaţa Obor tradiţionalele „piramide” cu lădiţe de legume şi fructe de sezon, specifice sărbătorilor de altă dată ale „Zilelor Recoltei”, la care luau parte toţi locuitorii Capitalei.

Primarul Neculai Onţanu a dispus ca taxa de închiriere a unei tarabele să fie de numai 15 lei pe zi, tarif care este cu mult sub cel practicat în restul zonelor similare ale Bucureştiului.

Altfel spus, o lansare memorabilă a pieţei Obor, menită să ne reamintească tuturor acea mirifică şi boemă atmosferă a secolului al XX-lea, cu nelipsiţii mititei agrementaţi cu must, bere şi vin, cu muzică de cea mai bună calitate, cu produse agroalimentare proaspete şi cât mai diverse, de la producătorii autentici.

De remarcat este faptul că, până la sfârşitul acestui an, va fi gata toată piaţa Obor, noua construcţie urmând să aibă subsol, parter şi două etaje. La subsolul clădirii va fi amenajată o parcare în suprafaţă de 5.400 mp cu capacitatea de 186 de locuri pentru cumpărători şi vânzători.

Parterul clădirii, în suprafaţă de 3.909 mp, va fi dat în folosinţă la începutul lunii octombrie şi este destinat pieţei agroalimentare ce va avea o capacitate de 1246 de tarabe, oferite exclusiv producătorilor, suplimentând astfel cu aproape 300 de tarabe faţă de numărul celor existente în fosta Piaţă Obor.

O parte din tarabe de la parter vor fi amplasate în exteriorul clădirii şi  vor fi prevăzute cu o structură uşoară şi demontabilă de protecţie împotriva soarelui şi ploii, fiind amplasate pe o platformă ce va beneficia de toate utilităţile (apă, canalizare, energie electrică).

Etajul 1 al clădirii, în suprafaţă de cca 5000 mp, va fi compartimentată pentru magazine destinate spaţiilor comerciale pentru desfacerea produselor alimentare, carne şi preparate din carne, peşte şi produse din peşte, brânzeturi, lactate şi alte alimente necesare traiului zilnic.

Etajul 2, în suprafaţă de cca 5000 mp, va fi amenajat pentru spaţiile comerciale destinate articolelor de uz gospodăresc şi de strictă necesitate.

Totodată, platforma exterioară va avea amenajate, atât spaţii de parcare la nivelul solului pentru autoturismele cumpărătorilor (253 locuri), cât şi o zonă distinctă pentru livrarea mărfurilor şi parcaje pentru autovehiculele de aprovizionare ale producătorilor agricoli (24 de locuri).

Întreaga clădire va dispune de un sistem centralizat de aerisire, iar parterul, destinat pieţei agricole, sub forma unui spaţiu deschis, poate fi închis cu pereţi mobili transparenţi pentru a asigura o protecţie adecvată vânzătorilor şi cumpărătorilor împotriva timpului nefavorabil.

Prin realizarea acestui proiect, primarul Onţanu doreşte să ofere bucureştenilor şi nu numai, posibilitatea de a se aproviziona cu mărfuri proaspete, ce poartă marca „natural”, direct de la producătorii agricoli pentru a satisface dorinţa cumpărătorilor de achiziţionare a produselor de calitate.


Articole recomandate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508