spot_img

Post-lansare: “Surogat” de Sorin-Mihai Grad

Sorin-Mihai Grad îşi lansa în Cluj, în data de 27 august 2010, volumul de debut “Surogat”, Editura Herg Benet Publishers. Cristina Nemerovschi, editor Herg Benet Publishers, a trimis pe adresa redacţiei AgenţieideCarte.ro un amplu reportaj al acestui eveniment, pe care îl redăm integral, mai jos:

“Vineri, pe 27 august 2010, la Librăria Diverta (fostă a Universităţii) din Cluj, a avut loc lansarea volumului de debut literar al lui Sorin-Mihai Grad, “SUROGAT”, apărut la Editura Herg Benet Publishers din Bucureşti. Evenimentul, unicul de acest gen al lunii august într-un Cluj despre care se spune că ar fi mort vara când e părăsit de studenţi, s-a bucurat de o prezenţă entuziastă din partea publicului, dovada fiind şi coada la autografe după încheierea prezentării cărţii. Este posibil să fi fost şi “vina” afişului, având în centru desenul încărcat de simboluri realizat de talentata Carmen Lucia Hălăciugă şi o declaraţie onestă din partea autorului, fragment din poerezia „Surogat degeneraţionist”: “nu-ţi dau surogate-n care nu cred/nici promit a-ţi dezveli absurdurile/de păturile care te izbesc zi de zi/cică protejându-te de frigul din noi/trăim aici de două mii de ani/plus câţi nu mai avem habar/sau chef să ne amintim/generaţie după generaţie de clone paralele/ nouă înşine”…

Evenimentul, care a debutat la ora 17:00, a fost excelent prezentat şi animat de tânăra şi carismatica Liza Enache, care a început recitând din volum „Surogat de defăimare”, după care i-a introdus pe rând în scenă pe Alex Nemerovschi-Voicescu, fondatorul editurii Herg Benet Publishers, pe scriitorii (acum în postura de critici – dar şi de prieteni şi colegi ai autorului la e-revista EgoPHobia) Ştefan Bolea şi Igor Ursenco iar, la final, pe autorul volumului „SUROGAT”, Sorin-Mihai Grad. După trecerea în revistă a planurilor editoriale Herg Benet Publishers, din care cei prezenţi au aflat că editura îşi propune să sprijine în principal tinerii autori din România cu un scris îndrăzneţ, ieşit din tipare, underground uneori, moderatoarea a dat cuvântul scriitorilor Ştefan Bolea şi Igor Ursenco, care au făcut, fiecare într-o manieră caracteristică, o interpretare originală a volumului lui Sorin-Mihai Grad, uimindu-l şi fascinându-l, pe alocuri, chiar şi pe autor. Sorin-Mihai Grad, vizibil emoţionat, a luat cuvântul în a doua parte a evenimentului, a vorbit pe scurt despre volum şi a prezentat publicului cinci dintre SUROGATele sale: Surogat de amintire, Surogat de viitor, Surogat de plagiat, Surogat de iubire şi Surogat degeneraţionist.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe şi cu o şedinţă foto extinsă, participanţii dorind să plece cu o amintire de la autor, în afara volumului de poerezii şi de dedicaţia primită pe acesta.

Câteva fotografii de la această inedită şi interesantă lansare pot fi văzute pe blogul volumului www.surogat.egophobia.ro

Sorin-Mihai Grad debutează cu volumul “Surogat”, în 2010. Poezii, proze şi alte texte semnate de autor au apărut în revistele Poesis, Respiro, NordLitera, Prolog, Argos, Europe’s Times and Unknown Waters, dbrom, Reflections, Actualitatea literară, Tribuna, The Ultimate Hallucination, Antiteze, Galateea, Versus/m, Mozaicul, Noi Nu!, Revista română de literatură online, EgoPHobia, Sisif, Akademia, Tiuk!. Sorin-Mihai Grad este editor al e-revistei culturale EgoPHobia. Din octombrie 2000 trăieşte în Chemnitz (Germania), unde după susţinerea doctoratului (2006) activează în cadrul catedrei de matematici aplicate ca asistent ştiinţific şi cercetător, fiind coautor al cărţii “Duality in vector optimization” (Springer-Verlag, 2009).

De-a lungul timpului, a primit o menţiune la concursul literar „Panait Cerna” (2003), premiul revistei Hyperion la concursul literar “Porni Luceafărul” (2007) şi premiul al doilea la concursul literar “Orizonturi Româneşti” (2010).

Printre constantele volumului de debut al lui Grad (nume predestinat pentru un matematician-poet, pe care îl şi previzualizezi cu echerul, compasul şi ruleta) amintim sentimentul antireligios al fiinţei, psihologia pribeagului, pentru care România se întunecă şi se subţiază ca un coşmar sau ca un paradis devastat, şi influenţa media, ce distorsionează profunzimile, aruncându-ne într-un Unterwelt cu umbre reci, elefanţi, balene şi zâmbăreţi care radiază precum un Joker undeva în colţul conştiinţei noastre. (Ştefan Bolea)

Pe întreg parcursul cărţii naratorul îşi asumă incursiuni repetate de gherilă estetică în mentalul decăzut al conaţionalilor, decis astfel să-şi înfrunte cu surplus de rigoare cvasi-ştiinţifică ”destinul / naşii / ursitoarele / genele / creierii topiţi” (”Surogat de groază”). Textul ”Surogat de actualitate”, de exemplu, culminează cu/într-o ironie tragică, indicînd – în grimasa surprinsă chiar în colţul gurii crispate de reflexe pavloviene zilnice – cursul alternativ vicios pe care îl pot urma capriciile Istoriei oficiale. Aşa cum ar fi imaginea plauzibilă în care armata otomană reuşeşte să ocupe într-un mod neaşteptat teritoriul apărat cîndva cu sînge de oştirile lui Ştefan cel Mare: ”l-am ales pe strănbunicul nostru degrabă vărsătoriu / de sînge şi sămînţă / cel mai mare dintre noi / şi vrem cu toţii să-i urmăm pe tron / pentru a ne arăta vrednici de asta acoperim / frunza şi iarba cu biserici / şi ambalaje pe care scrie made in turkey”. (Igor Ursenco)

Editura Herg Benet Publishers a fost înfiinţată în 2010, şi prin colecţia de literatură pe care o deschide cu volumul “SUROGAT”, îşi propune să promoveze abordările îndrăzneţe, directe, nonconformiste şi alternative venite din partea tinerilor autori români, în poezie, proză şi nu numai

Articole recomandate

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2022

De 13 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2022, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași, Ficțiunea OPTm și Gala Tinerilor Scriitori / Cartea de poezie a anului 2022, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 85 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2022: 30 de cărți de poezie, 30 de cărți de proză, 10 cărți de critică, istorie și teorie literară, precum și 15 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2023, ora 23.00. Juriul Premiilor AgenţiadeCarte.ro este compus din scriitorii Florin Iaru, Cristian Teodorescu și Dan Mircea Cipariu (președintele asociației Euro CulturArt). Juriul va anunța, după închiderea votului pe agentiadecarte.ro, printr-un comunicat de presă, câștigătorii. Premiile, în valoare de 5000 lei, sunt finanțate de Ministerul Culturii.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2021

De 12 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2021, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 71 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2021:  30 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 11 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2022, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2020

De 11 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2020, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Observator Cultural, Ziarul de Iași și Gala Tinerilor Scriitori, dar și propriile preferințe ale editorilor și colaboratorilor noștri. Astfel, propunem 74 de titluri pe care le considerăm semnificative pentru anul editorial 2020: 31 de cărți de poezie, 20 de cărți de proză, 10 cărți de critică literară, istorie literară și teorie literară, precum și 13 cărți de eseu, publicistică și memorialistică. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2021, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului. (Dan Mircea Cipariu)

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2019

De 10 ani, AgențiadeCarte.ro propune un top anual al celor mai bune cărți. Pentru anul editorial 2019, echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. Astfel, propunem câteva titluri pe care le considerăm semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Cititorii AgenţiadeCarte.ro pot vota și comenta titlurile alese de noi. Votul este deschis până la 31 august 2020, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2018

În anul editorial 2018, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, Iocan și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 31 august 2019, ora 23.00. După închiderea votului, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi ale publicului și ale unui juriu desemnat de Asociația Euro CulturArt. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2017

În anul editorial 2017, au fost publicate câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2018, ora 23.00. Pe 31 august 2018, de Ziua Limbii Române, într-un eveniment public, AgențiadeCarte.ro va premia cărțile ce vor întruni cele mai multe voturi. Vom acorda câte un premiu pentru fiecare secțiune a topului.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRȚI ALE ANULUI 2016

Anul 2016 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural și Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 27 august 2017, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2015

Anul 2015 a propus câteva titluri semnificative pentru o viitoare istorie a literaturii române contemporane. Echipa AgenţiadeCarte.ro a scanat nominalizările pentru Premiile Radio România Cultural, Observator Cultural, România literară, Gala Tinerilor Scriitori, dar şi propriile preferinţe ale editorilor. A rezultat o listă de propuneri pe care cititorii AgenţiadeCarte.ro o pot vota, comenta şi critica. Votul este deschis până la 15 mai 2016, ora 23.00.

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

(S)TOP CELE MAI BUNE CĂRŢI ALE ANULUI 2010

Cotidianul cultural AgenţiadeCarte.ro este membru al Asociației Publicațiilor Literare și Editurilor din România (APLER)

 

Publicaţie culturală finanţată cu sprijinul Ministerului Culturii.

ISSN: 2248 – 1508