Herta Müller la Bucureşti

sept. 25th, 2010 | By | Category: Eveniment

În perioada 27-28 septembrie 2010, scriitoarea de origine română Herta Müller va fi prezentă la Bucureşti, unde va participa la conferinţe de presă, lecturi publice, precum şi la un dialog cu scriitorul Gabriel Liiceanu. Invitaţia a venit din partea Editurii Humanitas Fiction şi a Institutului Goethe. „Îmi e greu să spun cât de mult mă bucură vizita doamnei Herta Müller la Bucureşti. Ea este unul dintre acei rari scriitori care m-au făcut să regăsesc tresărirea în faţa cuvintelor.”, a spus Gabriel Liiceanu, directorul general al Grupului Humanitas.

Astfel, Herta Müller va susţine o conferinţă de presă luni, 27 septembrie 2010, ora 12.00, la hotelul Intercontinental, sala Fortuna Est, etajul 21. Tot luni, 27 septembrie 2010, la ora 18.30, la Ateneul Român, Herta Müller va avea o lectură publică din romanulLeagănul respiraţiei” şi va dialoga cu Gabriel Liiceanu. Marţi, 28 septembrie 2010, la ora 17.00, la Librăria Humanitas Kretzulescu, se va lansa seria de autor „Herta Müller” a Editurii Humanitas Fiction cu romaneleLeagănul respiraţiei” şiCălătorie într-un picior”. La lansare vor vorbi Herta Müller, Andrei Pleşu şi Denisa Comănescu.

„Îmi e greu să spun cât de mult mă bucură vizita doamnei Herta Müller la Bucureşti. Ea este unul dintre acei rari scriitori care m-au făcut să regăsesc tresărirea în faţa cuvintelor.”, a spus Gabriel Liiceanu, directorul general al Grupului Humanitas.

Seria de autor „Herta Müller” a fost inaugurată de Denisa Comănescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction, în mai 2010, cu publicarea romanului “Leagănul respiratiei” (Atemschaukel, 2008), în traducerea lui Alexandru Al. Sahighian. Romanul “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992), publicat în traducerea Norei Iuga la sfârşitul lui 2009, a fost inclus în seria de autor din iulie 2010, ajungând până în prezent la un tiraj de 35 000 de exemplare.

„În septembrie, cu ocazia vizitei autoarei la Bucureşti, apare volumul “Călătorie într-un picior” (Reisende auf einem Bein), în traducerea Corinei Bernic, primul roman scris de Herta Müller după ce a părăsit România şi publicat în 1989 la Berlin.”, a anunţat Denisa Comanescu, directorul editorial al Editurii Humanitas Fiction.

Seria de autor „Herta Müller” va continua cu apariţia romanului “Omul este un mare fazan pe lume” (Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, 1986), în traducerea Corinei Bernic. Iar pentru 2011, Editura Humanitas Fiction pregăteşte romanul “Astăzi n-aş fi vrut să mă întâlnesc cu mine” (Heute wär ich mir lieber nicht begegnet, 1997) şi un volum de eseuri.

Scriitoarea germană originară din România Herta Müller s-a născut la 17 august 1953 în satul Nitchidorf. După absolvirea studiilor de filologie germană şi română, lucrează pentru scurt timp ca traducătoare într-o fabrică din Timişoara, de unde este concediată din cauza refuzului de a colabora cu Securitatea. În 1982 debutează cu volumul de povestiri “Niederungen” (Ţinuturile joase), masiv cenzurat, a cărui versiune integrală avea să apară în Germania în 1984.

Ameninţarea din partea Securităţii continua, obligând-o pe Herta Müller să emigreze în RFG în 1987. Publică romanele: “Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt” (Omul este un mare fazan pe lume, 1986), “Călătorie într-un picior” (Reisende auf einem Bein, 1989; Humanitas Fiction 2010), “Încă de pe atunci vulpea era vânătorul” (Der Fuchs war damals schon der Jäger, 1992; Humanitas Fiction, 2009), “Herztier” (Animalul inimii, 1994), “Leagănul respiraţiei” (Atemschaukel, 2009; Humanitas Fiction, 2010), volume de eseuri, între care “Hunger und Seide” (Foame si matase, 1995), “Der König verneigt sich und tötet”(Regele se înclină şi ucide, 2003), volume de povestiri, precum şi volume de poeme-colaj.
Este laureată a numeroase premii importante, printre care Premiul Kleist (1994), Premiul european pentru literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul pentru literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2004). În octombrie 2009 Academia Suedeză îi atribuie Premiul Nobel pentru literatură cu urmatoarea motivaţie:
„Premiul Nobel pentru literatură îi este acordat scriitoarei Herta Müller, care descrie cu lirismul ei concentrat şi proza plină de sinceritate universul celor deposedaţi.”

Număr de vizualizări :1353


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro