Gala Festivalului „Tarafuri şi fanfare” în Dumbrava Sibiului

sept. 23rd, 2010 | By | Category: Eveniment

Sâmbătă, 25 septembrie 2010, ora 14:00, Muzeul ASTRA organizează la Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului,  Gala Festivalului „Tarafuri şi fanfare”. Cei mai talentaţi lăutari vor interpreta cântece de joc, de voie bună sau de jale, ducând mai departe filonul inestimabil al unei tradiţii de secole. Acordurile viorilor vă vor îndemna la joc, aşa cum se întâmpla la orice mare sărbătoare din satul românesc de odinioară. Festivalul este coordonat de maestrul Grigore Leşe.

Festivalul „Tarafuri şi fanfare” este organizat pentru a doua oară la Sibiu, ediţia de anul trecut atrăgând peste 20 000 de spectatori. Coordonatorul festivalului, domnul Grigore Leşe, aduce, şi de această dată, lăutari talentaţi din toate zonele ţării. Gospodăriile tradiţionale, pavilioanele de joc şi hanurile din muzeu sunt cum nu se poate mai potrivite să-i găzduiască pe lăutari, periplul lor putând fi urmărit, într-un nemaivăzut alai al bucuriei, de toţi cei care vizitează muzeul în această perioadă. Aşa cum se întâmplă şi cu alte manifestări organizate de muzeul sibian, publicului i se propune o experienţă vie, creată pentru el şi împreună cu el. Aleile muzeului vor tresări sub greutatea paşilor celor care vor juca hora, iar ecourile cântecelor vor răsuna până departe, în acest uriaş sat românesc din Pădurea Dumbrava.

Muzica lăutarilor i-a însoţit întotdeauna pe români, alinându-le durerile ori tristeţile, înseninându-le inimile şi reaprinzând, de fiecare dată, speranţa unui trai mai lipsit de griji. Muzica a fost prietenul de nădejde al tuturor, fără discriminare, iar poveştile depănate de lăutari, cu sau fără cuvinte, ni se adresează nouă, celor de azi, creând un arc peste timp, o călătorie într-o lume pe care nu o cunoaştem atât de bine pe cât ar trebui, dar în care, paradoxal, ne regăsim.

Muzicile româneşti autentice, de care se ocupă cu atâta pasiune Grigore Leşe spun, de fapt, povestea fiecăruia dintre noi. Sunt muzici pe care suntem datori să le regăsim şi să le transmitem mai departe, astfel încât să poată fi, periodic, redescoperite, ca un diamant a cărui strălucire nu se şterge odată cu trecerea timpului. „Tarafuri şi fanfare” nu este, nici pe departe, un festival obişnuit. Ne aducem aminte, din experienţa anului trecut, cum dialogul lui Grigore Leşe cu lăutarii scotea la lumină istorii aparte, trasee puternic individualizate, destinele unor oameni care, trăind revelaţia forţei neobişnuite a cântecului, s-au descoperit, în realitate, pe ei înşişi, acceptând misiunea dificilă a căutărilor neîncetate, în cele mai ascunse cotloane ale memoriei colective, a unor resurse artistice care să exprime cum nu se poate mai bine spiritul românesc.

Evenimentul este organizat de Jurnalul Naţional, în colaborare cu Complexul Naţional Muzeal ASTRA, cu ajutorul sponsorilor Carpatica Asigurări şi Sinecon Sibiu.

Număr de vizualizări :1451


Comenteaza

Sunt permise comentariile oricărei persoane, fără discriminări pe criterii de rasă, sex, etnie, opţiune şi apartenenţă politică sau religioasă. Limbajul vulgar şi trivial în subsolul textelor nu este permis. Nu sunt permise opiniile calomnioase rasiste/şovine/xenofobe. Nu sunt permise atacuri la persoană în subsolurile textelor, ele sunt exclusiv pentru comentarii, critică literară, păreri despre text, dezbateri, etc. În caz contrar, ele vor fi scose din baza de date, fără nici o explicaţie din partea AgentiadeCarte. ro